Kuchyň dělá člověka: Marek Pavala

09. srpna 2024
Kuchyň dělá člověka: Marek Pavala

V dalším díle seriálu Kuchyň dělá člověka se ocitnete v bezprostřední  blízkosti Pražského hradu, v krásném bytě, který obývá milovník gastronomie Marek Pavala, finalista první řady české soutěže  MasterChef a tvůrce luxusních kuchařek, instagramový influencer, jehož recepty si na první pohled zamilujete, sympaťák, který stojí i za kuchařským kempem vaření na otevřeném ohni Fuego

Fotograf seriálu sám o návštěvě říká: „Osobnosti navštěvuji u nich doma už skoro deset let, těch návštěv bylo přes dvě stě, ale musím se přiznat, že takhle blízko Pražskému hradu jsem teda ještě nebyl!"

Kuchyň dělá člověka: Marek Pavala

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen-Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Budeme se stěhovat, ale teď bydlím s mojí přítelkyní Sárou a dcerou Matildou kousek pod Pražským hradem.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Ne. Mám zvířata rád, ale jelikož mám takovou menší farmu, kde jsou slepice, králíci, kachny, kočky i kozy, tak se doma už bez zvířat obejdeme. 

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě? 

V létě záchrana, v zimě za trest. 

Boxerské rukavice z jednoho londýnského trhu a v pozadí tisky od Františka Skály… dobrá kombinace. 

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Rozhodně. Máme velký obývák, ale téměř ho nevyužíváme. Všechno se odehrává v kuchyni. V dalším bytě tyhle místnosti musíme určitě propojit, takhle to nejde dál. :D 

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Každé trochy světla, co se sem jedním oknem dostane. Celkově je náš byt hrozně tmavý. Co se vybavení týče, tak mám nejraději svou sbírku nožů a KitchenAid blender, který má takovou sílu, že by snad rozmixoval i kameny.  

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete?

Nůž, vpichovací teploměr a lžíce.

Co nesmí Markovi chybět v kuchyni

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Máslo, vejce, maso a česnek. Na tom bych dokázal i přežít. 

Co jste naposledy uvařil/upekl?

Krůtu s curry rýží. My doma jíme celkem jednoduše, máme to tak nejraději. 

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Já doufám, že jsem dobrý kuchař, když mě to živí a učím vařit další lidi. Rozhodně ale mám spoustu mezer a neustále je v čem se zlepšovat. Kdybych chtěl udělat dojem, udělal bych jídlo, co každý zná, ale ještě ho tak dokonale připravené nejedl. Takže pečené kuře. Vytvořil jsem jeden recept, který má vše. Křehká stehna, dokonale šťavnatá prsa, křupavou kůži a dost výpeku na omáčku. Podle mě je to dokonalé jídlo. S pečenou zeleninou a máslovou bramborovou kaší. 

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření? 

Poslouchám snad jen americké country. Občas to proložím nějaký starším rappem nebo heavy metalovou klasikou. A mám rád Pavarottiho. 

Kvalitní vybavení je nezbytné pro hladký průběh vaření. 

Zwilling
2 250 Kč
1 125 Kč

Nůž Miyabi – jeden z prvních pořádných nožů, co jsem kdy vlastnil. 

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější? 

Italská a španělská, určitě. Francouzská kuchyně je taky úžasná, ale je to extrém. Když si objednáte holuba v malé restauraci v srdci Paříže, kam chodí jen místní, ještě na vás mrkne a snaží se odletět z talíře. 

Máte nějaký oblíbený originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Mám moc rád carpaccia a teď jsem na své kurzy vaření připravoval jedno z hřebenatek. Je to jednoduché jídlo plné jemných chutí a nuancí. 

Vyzkoušejte carpaccio z hřebenatek podle Marka

Preferujete sladké, nebo slané?

Slané. Cukr je jed. A jasně, užiju si tiramisu a snědl bych ho celou mísu… ale nedělám to často. 

Hranolky, nebo salát?

Hranolky, ale smažené v hovězím loji. Když už. Ale pokud bych si měl vybrat, že budu jíst navždycky jen jedno z toho, asi bych zvolil salát – nabízí mnohem víc možností. 

Káva, nebo čaj?

Čaj. Já kávu moc neprožívám. 

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

To se nedá! Charlie Sheen, Johnny Depp, Hunter S. Thompson, Marlon Brando… Vlad Napichovač, Rasputin, generál Custer, admirál Nelson… ale ve finále bych chtěl asi strávit večer s Anthony Bourdainem. Myslím, že bychom měli nejvíc společného a probudili bychom se někde na lodi přes oceán. 

Jan Kaláb. Chvilku jsem chtěl sbírat umění, ale nemám kam to dávat. Navíc si říkám, že se to dost neprakticky převáží, kdyby člověk musel utíkat před válkou nebo apokalypsou většího formátu.

V kuchařkách si moc nečtu, ale zbožňuji je vlastnit. Nejraději mám asi ty od Ferguse Hendersona. Ten člověk je bůh jídla. 

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Komornější na sto procent. S někým jíst je pro mě ten nejintimnější zážitek. Vždy odmítám jakékoliv pracovní schůzky u jídla a celkově mi dělají problém večeře, kde se sejde víc lidí. 

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Ne a je to škoda. Určitě je to něco, co chci do budoucna změnit. Máme jen krásný vánoční servis, ale takové to hodobožové nádobí, kdyby přišla na oběd anglická královna, to nám chybí. 

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko? 

V hospodě si dám pivo, k jídlu víno a v baru tequilu, nebo mezcal. Z nealka nějakou super vodu, San Pellegrino, anebo okurková limonáda. Hruškový a švestkový džus. 

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil? 

Už jsem dlouho neobjevil nic nového, ale co je za mě nezbytné a ve většině kuchyní to chybí, je vpichovací teploměr. Právě kvůli jeho absenci všichni běžně konzumují suchá a přetažená masa a považují to za standard. 

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Světlo. A vlastně celá kuchyně, když nad tím tak přemýšlím. Tahle moje kuchyně je celkem provizorní, ale to se brzy změní. 

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností