Kuchyň dělá člověka: Josef Maršálek

03. dubna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Kuchyň dělá člověka: Josef Maršálek

Představujeme vám první díl seriálu o zajímavých lidech a jejich domovech, především však o srdci každé domácnosti, tedy o kuchyních a jídelnách! S prvním dílem jsme vyrazili do jižních Čech za cukrářem Josefem Maršálkem.

Znát ho můžete jako porotce cukrářské show Peče celá země nebo jako autora špičkových cukrářských kuchařek. Tou poslední je opravdu pořádná, čtyřsetstránková kniha nazvaná „KYNUTÉ“.

Svou úspěšnou kariéru nezaměřil jen na Českou republiku, ale také na Indii nebo na Velkou Británii, kde jeho famózní dezerty odebírala mimo jiné také britská královská rodina! Tak vítejte…

Kuchyň dělá člověka: Josef Maršálek

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen – Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

 Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíte a s kým?

V krásných jižních Čechách, malé obci Dubném, se svým partnerem v rodinném domku s velkou zahradou.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Ano, kromě 4 velkých afrických želv s námi sdílí bydlení také sto padesát krátkosrstých černých morčat s rodokmenem a také 500litrové akvárium s amazonskými terčovci.

Pepa Maršálek receptyAkvárium se stalo naší novou televizí.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Místo, kde se nejenom cítím komfortně, ale hlavně bezpečně.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Absolutně. A velký jídelní stůl je srdcem každé kuchyně.


Těmhle klukům z Afriky táhne na devátý rok.

Pepa Maršálek domaDomácnost prostupuje jednoduchost v kombinaci s přírodními materiály a velkým množstvím rostlin z celého světa.

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Kvalitní trouby, protože bez ní neumím dělat svoji práci. Velkých francouzských oken, protože denní světlo a slunce zaleje náš dům energií.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Praktický a také velmi silný kuchyňský robot, ten můj je od SMEG v designu Dolce & Gabbana. Sada kvalitních těžkých keramických mís z Anglie od značky Mason Cash. A potom miluji kolekci porcelánu značky Rosenthal s designem mého milovaného Versace.

Smeg Dolce GabbanaSlaný karamel je v naší lednici téměř vždy.

Náramek je ručně tepaná 27 hodinová práce z Indie a o věnečkách více v rozhovoru.

Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?

V lednici najdete domácí vajíčka od Peťovy babičky, máslo, mléko a smetanu. Ve spíži pak cukr a mouku. Vlastní značku čokolády a také koření v nepřeberném množství.

Co jste naposledy upekl?

Křupavé arašídové věnečky se slaným karamelem a šlehanou čokoládovou ganache s tonkou pro dnešní focení.

Považujete se za dobrého kuchaře a co byste uvařili vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Ještě jsem nikoho neurazil, když jsem připravil pomalu tažené hovězí po burgundsku, bramborové máslové pyré a zeleninu ze zahrady. K tomu domácí křupavou bagetu a slané máslo.

Nordic Ware formyMé oblíbené formy v mé oblíbené cestovní tašce.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření či pečení? 

Směs melancholické i moderní hudby, klasické operní a baletní árie, jazzové legendy i filmové soundtracky. Myslím, že dobrou hudbu ocenit dokážu.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější a umíte ji vařit?

Arabská a indická, a ano, umím. Učil jsem se přímo v zemích, odkud mé nejoblíbenější pokrmy pocházejí.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři? 

Určitě, jsou to křupavé arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache. 

Preferujete sladké nebo slané?

Slané. Sladké je za odměnu.

Hranolky nebo salát?

Salát a batátové hranolky.

Kávu nebo čaj?

Obojí. Nemůžu za to.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Gianni Versace.

Josef Maršálek KynutéPunková limitka od Chanel a já s mou poslední knihou KYNUTÉ.

Maršálek kynutéMá poslední kniha je věnována matce všech těst.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Čím jsem starší, tím více komorní stolování preferuji.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Absolutně. Jídlo je požitek, dar. Jíme očima. Co do hrnce dáte, to z něj vytáhnete. To se netýká jenom ingrediencí, ale zejména emocí a energie. To, jak jídlo konzumujeme, o nás leccos vypovídá.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko? 

Miluju šampaňské a také španělskou cavu. Dobré víno, suché až extra suché. A velmi s oblibou si dávám na led dietní anebo zero Coca-Colu.

Josef Maršálek KuchyňI kvalitního vína u nás vždy najdete dostatečné množství.


Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Mám kuchyni snů. A na každém snu se dá ještě pracovat. I na tom našem. Není podstatné, jaké věci v ní jsou, ale kdo v ní vaří, také jí a žije.

Bez čeho se Josef v kuchyni neobejde