Halloweenské pečení

Halloweenské pečení

Kdo se bojí, nesmí do lesa. A do kuchyně už vůbec ne. Tedy aspoň ne koncem října, kdy jsou přípravy na Halloween v plném proudu. Pokud se ale naopak bojíte rádi, možná už plánujete nezapomenutelný hororový večírek pro kamarády a kolegy. Nebo právě vymýšlíte nevšední výzdobu a strašidelné dobroty na dětskou párty. Máme pro vás 2 recepty na značně netradiční bábovky, kterými zaručeně ohromíte.

Šlehačková bábovka s brusinkami (použito na formu lebky)

doba pečení: cca 40 minut

Čokoládová bábovka s oříšky (použito na formu tajemného zámku)

doba pečení: cca 45 minut

Abyste si tento výjimečný den všichni parádně užili, nechte se inspirovat kouzelnými recepty. Punc originality jim dodají fantastické formy značky Nordic Ware.   Začarovaný les, Lebky nebo úžasný a do posledního detailu vyvedený Tajemný zámek se ve vašem strašidelném zákoutí budou skvěle vyjímat a atmosféra bude dokonalá. Krotitelé duchů, váš čas nadešel!

Šlehačková bábovka s brusinkami

Ingredience:

  • 4 celá vejce
  • necelý hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • cca 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 3 lžíce griotky, případně rumu

       Na vysypání formy

  • olej, hrubá mouka

Postup:

  1. Brusinky na noc naložte do alkoholu.
  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  3. Pečicí formu vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou.
  4. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Žloutky utřete s cukrem do bílé husté pěny. Postupně přidejte cukr s prosátou moukou smíchanou s kypřicím práškem a brusinky včetně alkoholu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh a přilijte smetanu.
  6. Těsto přelijte do bábovkové formy a vložte do trouby.
  7. Pečte podle vlastností vaší trouby asi 30-40 minut.

Čokoládová bábovka s oříšky

Ingredience:

  • 5 celých vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 280 g cukru krupice nebo moučky
  • cca 300 ml mléka
  • 180 g změklého másla
  • 150g mletých vlašských ořechů
  • 50 g strouhané čokolády
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva, špetka soli

     Na vysypání formy

  • olej, hrubá mouka

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Bílky oddělte žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Měkké máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny a postupně do ní přisypávejte prosátou mouku a oříšky.
  4. Sníh opatrně vmíchejte do těsta a přidejte špetku soli, čokoládu a nakonec mléko dle potřeby.
  5. Do vymazané formy nalijte do ní těsto zhruba 45 minut dozlatova.

Základní krém

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1- 2 lžíce zakysané smetany (záleží na její hustotě)
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Smetanu spolu s cukrem ušlehejte do tuha.

2. Do vzniklé směsi šetrně vmíchejte mascarpone a zakysanou smetanu, podle chuti ještě můžete dosladit.

3. Krém vychlaďte, vložte do zdobicího sáčku a stříkejte na připravené studené korpusy. Krásně jím spojíte dohromady dvě části strašidelné lebky.

4. Pokud vám nějaký zbyde, uchovejte v lednici, kde vydrží minimálně dva dny.

Jak docílit červené barvy krému

  • Nejjednodušší je sáhnout po gelových nebo práškových potravinových barviva, které najdete v převážné většině supermarketů nebo drogeriích.
  • Pokud ale raději chcete jít přírodní cestou, můžete použít šťávu nebo prášek z červené řepy, který obvykle seženete v prodejnách se zdravou výživou.
  • Dobrou službu udělá i šťáva z granátového jablka, rozmixované a propasírované jahody a maliny nebo třeba brusinková marmeláda. Vždy je třeba počítat s tím, že tyto ingredience ovlivňují konzistenci a chuť krému

Tipy a triky

  • Zkuste klasickou pšeničnou bílou mouku nahradit částí žitné. Při použití celozrnných mouk spíše množstvím šetřete, dvě vrchovaté lžíce stačí, muffiny jsou potom hodně hutné a nejsou tolik nadýchané a vláčné.
  • Místo cukru můžete těsto dosladit zralým rozmačkaným banánem, medem, čekankovým nebo javorovým sirupem.
  • Těsto můžete dochutit i rozmačkaným banánem, pomerančovou šťávou, kokosem, rozinkami, sušenými brusinkami nebo čerstvými borůvkami
  • Na třené těsto se hodí hladká mouka, se kterou docílíte jemnější struktury těsta, ale i polohrubá. Díky ní zase docílíte příjemně křupavé krusty. Ideální je oba druhy mouk zkombinovat, a to tak, že k hladké přidáte 2 až 3 lžíce polohrubé mouky.
  • Víte, jak uchovat hotové pečivo, aby vydrželo v co nejlepší kondici? Základem je skladovat kousky, které jsou zcela vychlazené. Pak je uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte při pokojové teplotě kolem 20 stupňů.

Doporučené a související produkty