Každý Švéd by vám jistě řekl, že fika je více než jen zvyk. Je to celospolečenská událost – tradice, která je v této zemi stejně důležitá jako přestávka na oběd. Omamná vůně kávových zrn linoucí se z kuchyňky dává možnost lidem oprostit se od běžného pracovního shonu a přívalu notifikací z telefonu.
Fika doma i v práci
Jak uvádí ve své knize Čtyři tisíce týdnů britský spisovatel a novinář Oliver Burkeman, během fiky se děje něco nehmatatelného, ale důležitého. Něco, co spojuje lidi bez ohledu na věk, společenskou třídu nebo postavení v kanceláři. Zhruba na půlhodinku má proto komunikace a družnost přednost před hierarchií a byrokracií.
Fika je navíc tak důležitá, že na mnoha pracovištích jsou pauzy na kávu a něco sladkého neboli fikapaus či fikarast součástí denních kalendářů, stejně jako pravidelné meetingy či schůzky. Nepojí se ale jen s pracovním týdnem.
Fiku můžete mít i o víkendu – s rodinou či přáteli. Přitom nejde ani tak o samotnou konzumaci černé překapávané kávy a skořicové rolky jako spíše o příjemný rituál během dne.
Samotný název „fika“ je převrácenou podobou slova „kaffi“, což ve staré švédštině neznamená nic jiného než káva. V 18. století byla fika spojována výhradně s ní, v průběhu let se ke zvyku přidaly i stejně důležité pečené dobroty – často nazývané jako fikabröd (fika chléb), které se následně rozšířily s rozmachem švédských cukráren v průběhu 19. století.
Dnes je tento celospolečenský fenomén doprovázen zejména voňavými skořicovými šneky sypanými krystalky cukru s názvem kanelbullar. Na výběr však máte další množství sladkých teček, od národního švédského dortu prinsesstårta až po nepečené čokoládové kuličky z ovesných vloček.
Výběr kávovarů, díky kterým bude fika ještě o něco příjemnější
Káva horká jako peklo, černá jako ďábel
A jak je to s kávou? Největší oblibě se těší ta klasická překapávaná, tedy černá a silná bez cukru a mléka. Švédští vědci z göteborské univerzity přitom odhalili, že tato příprava je zároveň tou nejzdravější. Filtrováním totiž dochází k oddělení nápoje od kávové sedliny, ve které se mohou ukrývat potenciálně škodlivé látky. Pravděpodobně z toho důvodu si ji ve Švédsku vychutnávají ve velkém. Každý občan průměrně vypije tři a půl šálků denně. Patří tak po Finech k druhým největším konzumentům kávy na světě.
Kávu je třeba si vychutnat
Až tedy příště budete usrkávat z bezedného hrnku nad klávesnicí, vzpomeňte si, že káva není jen energetický doplněk zvyšující naši výkonnost, ale především možnost, jak vydechnout, na chvilku se zastavit a načerpat nové síly. Pro ještě lepší výkony, ať už v pracovním, či osobním životě!
Váš kávový rituál pozvedne o úroveň výš správný výběr hrnečku. Pokud nejste velkým fanouškem černé kávy a raději pijete spíše horké mléko s kapkou silného espressa, tedy „latte macchiato“ , zvolte průhledné vyšší sklenice, které dají vyniknout krásnému přechodu mezi mlékem a kávou. Naopak lungo doporučujeme servírovat v nižším šálku i s podšálkem.
Který hrnek vám padl do oka?
Další články pro milovníky kávy:
18. dubna 2024
Jak (si) připravit dobrou kávu
18. dubna 2024
Vychutnejte si to pravé Latte Macchiato
02. června 2022