Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý

17. dubna 2024
Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý
Sypaný čaj či čajový sáček do šálku, k tomu horkou vodu a hotovo.Při vaření čaje se toho nedá moc pokazit, to přece zvládne každý... To je ale velký omyl! I malé změny při přípravě mohou totiž mít velký vliv na výslednou chuť a vůni nápoje, i na jeho barvu. Jak tedy na správnou přípravu čaje? Pojďme se podívat na to, čemu se raději vyhnout a kterých chyb se vyvarovat. 
Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý

Skladování čaje

Dobrý čaj byste měli v každém případě chránit před vzduchem a světlem. Protože čaj bez přísad je přírodní produkt, jehož éterické oleje mohou rychle vyprchat, pokud se neskladuje vzduchotěsně a světlotěsně. Špatným uskladněním ztrácí na intenzitě nejen chuť spařených čajových lístků, ty samotné také zhnědnou. Proto je velice důležitá světlotěsná dóza s dobrým uzávěrem. Kusmi Tea sypané čaje lze proto v takových kovových dózách zakoupit; do nich si poté můžete už jen dokupovat sypané čaje na váhu.
Kvalita čaje je pro chuť rozhodující. Zvláště pak u zeleného čaje navíc platí: čím čerstvější, tím lepší.

Vyzkoušejte třeba

Teplota vody

Vroucí vodu na čaj a hotovo?
Tato chyba je bohužel značně rozšířená. Kvalitní zelený nebo bílý čaj byste v žádném případě neměli zalívat vroucí vodou. Jemné čaje tak totiž příjdou o své unikátní aroma. Ideální je proto použít vodu o teplotě 70 °C.
U spousty speciálních Kusmi Tea čajových směsí se také doporučuje zalít čaj s vodou o teplotě 80 °C.
Jinak se však chovají ovocné a bylinné čaje a také černý čaj. Těm naopak 100 °C horká voda na zalití svědčí. Přírodní třísloviny (takzvané katechiny) v těchto druzích čaje se totiž nejlépe uvolňují právě ve vroucí vodě. Tyto látky také  určují rozhodující měrou aroma nápoje. Aby bylo možné teplotu naprosto jednoduše kontrolovat, vyplatí se pořídit si rychlovarnou konvici s volbou teploty. Jinak můžete nechat vroucí vodu stát po dobu asi 1 minuty, abyste získali vodu o teplotě cca. 80 °C. Po 2–3 minutách teplota poklesne o dalších 10 stupňů.

Ideální doporučení pro přípravu čaje by tak mělo vždy obsahovat tyto údaje:

  • Doba louhování: 3-4 minuty
  • Teplota vody: 75-80°C
  • Na přípravu 1 šálku: doporučujeme použít 2-3 g  čajové směsi (1 čajová lžička)

Pro opravdový požitek z připraveného nápoje se proto vyplatí řídit se pokyny, které ten který distrubutor čaje uvádí.
Jaká teplota vody je nejlepší pro přípravu je zpravidla uvedeno na každé čajové dóze či krabičce se sypaným čajem, případně i na krabičce s čajovými sáčky, které jsou u prémiových čajů mušelínové.

Konvice s regulací teploty

Ohříváčky – ano či ne?

Díky ohříváčku zůstane čaj dlouho teplý – a to je přesně ten problém. Protože čaj se tak zas a znovu ohřívá, čímž se ztrácí aroma a trpí tím chuť. Čaj se zakalí a ztmavne. Vařte proto raději pouze malá množství čaje nebo si na čaj, který se zalévá při nízkých teplotách, připravte si raději termosku, termolahev anebo velký termohrnek s horkou vodou, kterou můžete čaj v šálku čerstvě zalít.

Horký nápoj až 12 hodin

Louhování

Odhadnout od oka dobu louhování sypaných čajů či čajových pytlíčků? Tak to také raději ne! 
Kvalitní zelený i bílý čaj nebo čaj Oolong by se měl louhovat maximálně po dobu 1 minuty. U některých typů čajů, zvláště pak zelených lze použité čajové lístky v závislosti na druhu zalít dokonce opakovaně. často bývá tzv. "druhák" lepší než čaj z prvního zalití. Krátká doba louhování zajistí bohaté aroma a málo hořčin. Bylinné a ovocné čaje je naopak možné podle druhu louhovat klidně 5–8 minut.

Zvláštností je černý čaj: pokud se louhuje po dobu do 3 minut, má povzbuzující účinky, ale od 4–5 minut naopak účinky uklidňující. Způsobují to třísloviny, které neutralizují účinek kofeinu. Ale pozor: čím déle se černý čaj louhuje, tím víc hořká bude také jeho chuť.

Tvrdost vody

Kdo rád pije čaj, přísahá na měkkou vodu s nízkým obsahem vápníku a ví, že jí zajistí například filtrační konvice BRITA. V regionech s tvrdou vodou se kvůli vysoké tvrdosti vody nemůže rozvinout jemné čajové aroma. Navíc se na hladině čaje tvoří nevzhledný film z éterických olejů. Nápravu může zjednat právě filtr na vodu, který při filtrování zmírňuje tvrdost a také obsah chlóru z kohoutkové vody. Při přípravě čaje s filtrovanou vodou člověk tedy cítí a vidí značný rozdíl.

To, že čaj z filtrované vody skutečně lépe chutná a dokonce i lépe vypadá, dokazuje tento experiment:

Servírování

V neposlední řadě doporučujeme chuť kvalitního čaje vychutnat z čajového hrnku nebo šálku, který Vás potěší nejen na pohled, ale i na dotek. U nás si můžete vybrat nejen ze stovek šálků, hrnků nebo pohárků z různých materiálů. Na našem e-shopu nebo v prodejnách najdete i krásné porcelánové nebo skleněné čajové konvice, v klasickém "anglickém" i moderním designu. Před zalitím čaje přímo v konvici byste měli konvici dostatečně vypařit – zahřát vroucí vodou. Nejsnadněji to uděláte tak, že konvici vroucí vodou propláchnete.

Najdete si u nás svůj šálek čaje?

Co by vás o čaji ještě mohlo zajímat

Co by vás o čaji ještě mohlo zajímat