Čajové potěšení: příprava od A do Z

17. dubna 2024
Čajové potěšení: příprava od A do Z
Připravit si svůj šálek čaje není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jaká jsou specifika přípravy různých čajů vám prozradí ambasador čajové gastronomie, zkušený teatender a čajomilec Jiří Boháč.
Čajové potěšení: příprava od A do Z

Téměř každý z nás si určitě v poslední době připravil čaj, a to tak, že si jednoduše uvařil vodu a zalil čajový sáček... Nejspíš jste si vůbec neuvědomili, že příprava čaje je téměř tak důležitá, jako následující požitek ze samotného pití tohoto nápoje. Až si budete příště dopřávat se svým oblíbeným čajem chvilku pro sebe, snažte se  neošidit ani čajovou přípravu. Jen tak si totiž opravdu vychutnáte dokonalý čaj, rozdíl pocítíte ve vůni i chuti.

Teplota vody na čaj

Už jste si vybrali svůj čaj a chystáte se ohřát vodu. Jak horká by ale měla být? Nejdřív ze všeho pamatujte na to, že voda by při zalévání čaje nikdy neměla klokotat, spíš jen slabě pobublávat, jinak by zničila čajové lístky. Další rada je jednoduchá: čím více je čaj oxidovaný, tím déle můžete vodu nechat vařit.

Ne vždy je možné změřit přesnou teplotu vody před zalitím čaje. Nicméně stále větší množství rychlovarných konvic umožňuje navolit požadovanou teplotu (mezi 50 °C a 100 °C) a některé dokonce ukazují i postupnou teplotu ohřevu na digitálním displeji. Pokud ještě takovou konvici nemáte, zkuste nad tím popřemýšlet. Chcete-li zachovat plnou chuť čaje, doporučujeme použít slabě mineralizovanou vodu.
Pro přípravu čaje je ideální pramenitá nebo filtrovaná voda, neboť voda s dočasnou tvrdostí má nepříznivý vliv na vzhled i chuť teplého nápoje, nehledě na vodní kámen, který zanechá ve vašem spotřebiči (konvice, kávovar) povlak. Vodu přitom zbavíte tvrdosti snadno a to pomocí speciální filtrační konvice.

Varné konvice s regulací teploty

Doba louhování čaje

I když si všichni můžeme přizpůsobit čas louhování své vlastní chuti, doporučujeme nechat čaj louhovat alespoň 3 minuty a určitě nepřetáhnout déle než 8 minut. Na každé čajové krabičce je uvedený návod pro dokonalý způsob přípravy konkrétního čaje a na ten se vždy můžete spolehnout. Obecným pravidlem je, že na černé a zelené čaje si počkáte asi 3–4 minuty a na ovocné a bylinné čaje pak 5–8 minut. Bílé čaje pak rozhodně nelouhujte déle 3 minut, protože jejich lístky jsou velice jemné. Zatímco čekáte, než se váš čaj vylouhuje, nezapomeňte vdechovat tu delikátní vůni a pozorujte, jak se barva nápoje stává stále intenzivnější.
Pokud plánujete používat sypaný čaj, je potřeba udělat ještě jedno důležité rozhodnutí – zvolit typ sítka. Použití všech typů je velmi snadné, ať už se jedná o kovové sítko, zavěšené na řetízku, silikonové modely, nádherná designová čajová sítka nebo filtry vyrobené z biodegradabilního papíru. Na trhu jsou i čajové konvice s integrovaným sítkem.  Můžete použít cokoliv, ale pamatujte na tato dvě zlatá pravidla: ujistěte se, že je vaše čajové sítko dostatečně velké, aby umožnilo rozvinutí dlouhých lístků a uvolnění jejich aromat, a zkontrolujte, že je dostatečně utěsněné, aby zabránilo vyklouznutí malých jehliček z čaje rooibos i jiných druhů čajů.

Vyberte si jak a v čem louhovat čaj

Servírování čaje

Nyní je potřeba se rozhodnout z jaké nádoby si chcete svůj čaj vychutnat. Bude to hrnek nebo šálek? Či nápoj budete připravovat nejprve do čajové konvice? 

Vybrat si můžete od průhledných hrníčků a porcelánových šálků po tradiční misky na matcha čaj nebo krásně zdobené sklenice na arabský čaj mátový... A samozřejmě existují i dvoustěnné čajové termosky, takže si můžete skvělý čaj dopřát i na cestách a nespálit se. Lesklé skleněné džbánky jsou pak ideální pro pití ledových čajů. 

Příprava i pití čaje spolu souvisí a obojí společně tvoří rituál, který by vás měl přimět na chvíli se zastavit a vychutnat si voňavý okamžik. Východní kultury považují tento obřad za oslavu klidu a pomalosti a celý proces prokládají meditací. Vyzkoušejte to jako Japonci.

  1. Usaďte hosty k nízkému stolu, všichni by měli klečet.
  2. Vodu uvařte a zalijte čaj připravený v konvici.
  3. Proveďte krátkou meditaci, která vás zklidní.
  4. Každému z hostů nalijte šálek a po malých doušcích si čaj společně vychutnejte.

Ušetřete si jednou týdně krátkou chvilku, abyste se zklidnili, očistili od starostí a vychutnali si fyzický i duševní relax.

Vychutnejte si svůj dokonalý šálek čaje