Pickles – takové britské jako kimchi?

Hodí se i k fish&chips či hovězímu masu

Pickles umí ozvláštnit vaše oblíbené pokrmy

Takto připravené kimchi se dobře „kamarádí“ s opečenou grilovací klobáskou, jinak si taky skvěle sedne k dušenému hovězímu, a nebo jak jinak ke smaženému fish&chips – to je pak teprve žrádlo. Oživí vaše oblíbené pokrmy pikantní nakyslou chutí a svými svěžími barvami.

 

V čem kimchi připravit

Kilner zavařovací sklenice

Kilner set určený pro fermentaci

 

Tyto sklenice od britské společnosti Kilner, nejen že jsou sklenicemi na celý život, a že teda něco vydrží, a navíc mají i tradici, která  ve Velké Británii sahá až kdoví kam. Zároveň se dají umývat opakovaně v myčce – což je jejich dalším plusem. A co by to bylo za nálož, bez jedno tradičního receptu do skla, který se hodí takřka ke všemu. A o čem je tedy řeč? No, přeci o klasickém britském pickles, který jsem tak trochu zahalila do modernějšího hávu.

Na 4 skleničky Kilner s dvojím šroubovacím uzávěrem o objemu 250 ml budete potřebovat:

 

  • 200 g malých cornichons okurek (již předem naložených)
  • 1 velká bílá cibule
  • 4 malé šalotky
  • 100 g perličkových bílých cibulek
  • 100 g sladké kukuřice ve slaném nálevu
  • ½ karotky
  • 4 lžíce nakládaného celeru
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 1 snítek čerstvého estragonu
  • 2 lžíce dýňového semínka
  •  1 lžíce třtinového cukru
  • Čerstvě namletá hrubozrnná sůl
  • 100 ml vinného octa
  • 200 ml vlažné vody

Postup:

1 / Nakládané cibulky si nadvakrát podélně překrojte, oloupanou bílou cibuli ideálně nadrobno. Oproti tomu šalotku si pokrájejte na půlměsíčky. Všechny tyto ingredience přendejte do misky

 

2 / Karotku – tedy mladou mrkvičku – si na struhadle nastrouhejte na nudličky, přidejte ke zbytku do misky. A nyní přijde na řadu nakládaný celer, ten neslévejte z nálevu, ale promíchejte se zbylými ingrediencemi v misce, oproti tomu kukuřičku zceďte a nechejte prozatím stranou.

 

3 / Co by to bylo za nálož po anglicku bez poctivého láku. Do vyšší nádobky přelejete vlažnou vodu s vinným octem, třtinovým cukrem, hrubozrnnou solí a pepřem 4 barev. Pečlivě promíchejte, až se všechno rozpustí.

 

4 / V mezičase nasekejte opraný čerstvý kopr, spolu s estragonem a kapary, tuhle nadrobno nasekanou směsku přendejte k nálevu, dýňové semínko nechejte, tak jak je.

 

5 / Teď  nenápadně po anglicku hezky pěkně skleničky vrstvěte – nejdříve okurkovou směsku, poté vrstvu kukuřice a dýňové semínko. Takto opakujte ještě jednou, jakmile je sklenice takřka vrchovatá po okraj, přijde na řadu lák – ať to má taky řád. Zalívejte pod okraj sklenice, poté přiklopte osušené kovové víčko a utěsněte vrutem. Přendejte do chladna, ideálně do sklenice a za dva tři dny máte hotovo. P. S. Všimli jste si jak ta sklenička krásně hraje svěžími barvami?

Autor textu, receptu: Daniela Turecká, autorka kuchařky Nalož to

Pickles – takové britské jako kimchi?

Související produkty

Kilner kulatá zavařovací sklenice s klipem Kilner
225,-

SKLADEM více než 5 ks

Zavařovací sklenice Kilner Signature Kilner
255,-

SKLADEM více než 5 ks