Nakládaná fermentovaná zelenina nebo-li pickles ozvláštní vaše oblíbené pokrmy
Zkuste si připravit klasické britské pickles, ale moderněji. Hodí se i k fish & chips či hovězímu masu.
Podle našeho tipu připravené kimchi se dobře „kamarádí“ s opečenou grilovací klobáskou, skvěle sedne k dušenému hovězímu, a nebo ke smaženému fish&chips – to je pak teprve žrádlo. Oživí vaše oblíbené pokrmy pikantní nakyslou chutí a svými svěžími barvami.
Vybavení
Na přípravu fermentované zeleniny kimchi můžete využít Kilner set určený pro fermentaci.
Připravené kimchi pak nejlépe uchováte v zavařovacích sklenicích Kilner, ve kterých připravená lahůdka i skvěle vypadá.
Tyto sklenice od britské společnosti Kilner, nejen že jsou sklenicemi na celý život, a že teda něco vydrží, a navíc mají i tradici, která ve Velké Británii sahá až kdoví kam.
Zároveň se dají umývat opakovaně v myčce – což je jejich dalším plusem.
Ingredience
Na 4 skleničky Kilner s dvojím šroubovacím uzávěrem o objemu 250 ml budete potřebovat:
- 200 g malých cornichons okurek (již předem naložených)
- 1 velká bílá cibule
- 4 malé šalotky
- 100 g perličkových bílých cibulek
- 100 g sladké kukuřice ve slaném nálevu
- ½ karotky
- 4 lžíce nakládaného celeru
- 2 lžíce kaparů
- 2 snítky čerstvého kopru
- 1 snítek čerstvého estragonu
- 2 lžíce dýňového semínka
- 1 lžíce třtinového cukru
- Čerstvě namletá hrubozrnná sůl
- 100 ml vinného octa
- 200 ml vlažné vody
Postup
1. Nakládané cibulky si nadvakrát podélně překrojte, oloupanou bílou cibuli ideálně nadrobno. Oproti tomu šalotku si pokrájejte na půlměsíčky. Všechny tyto ingredience přendejte do misky
2. Karotku – tedy mladou mrkvičku – si na struhadle nastrouhejte na nudličky, přidejte ke zbytku do misky. A nyní přijde na řadu nakládaný celer, ten neslévejte z nálevu, ale promíchejte se zbylými ingrediencemi v misce, oproti tomu kukuřičku zceďte a nechejte prozatím stranou.
3. Co by to bylo za nálož po anglicku bez poctivého láku. Do vyšší nádobky přelejete vlažnou vodu s vinným octem, třtinovým cukrem, hrubozrnnou solí a pepřem 4 barev. Pečlivě promíchejte, až se všechno rozpustí.
4. V mezičase nasekejte opraný čerstvý kopr, spolu s estragonem a kapary, tuhle nadrobno nasekanou směsku přendejte k nálevu, dýňové semínko nechejte, tak jak je.
5. Teď nenápadně po anglicku hezky pěkně skleničky vrstvěte – nejdříve okurkovou směsku, poté vrstvu kukuřice a dýňové semínko. Takto opakujte ještě jednou, jakmile je sklenice takřka vrchovatá po okraj, přijde na řadu lák
6. Zalívejte pod okraj sklenice, poté přiklopte osušené kovové víčko a utěsněte vrutem. Přendejte do chladna a za dva tři dny máte hotovo.
Autor receptu: D. Turecká, kuchařka Nalož to
Fermentujte profesionálně
Recepty na další chuťovky
27. května 2022
Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání
05. září 2022
Kimchi s moravskými kořeny
07. října 2022