Jak správně pečovat o kvalitní nože

Pokud si koupíte nože ze speciální německé oceli s dlouhotrvající ostrostí, rádi bychom, aby vám vydrželi celý život. Pár rad a tipů, které vám dlouhověkost nožů Zwilling zaručí

Nože ze Solingenu

ZWILLING je jednou z nejznámějších značek nožů na světě a je synonymem pro jejich dokonalou kvalitu. Nože této značky jsou ze speciální vysoce kvalitní německé oceli. Při správné péči mohou vydržet celý život.

Dodržováním následujících konkrétních instrukcí pro péči o vaše nože zaručíte, že vám budou skvěle sloužit po spoustu let i při jejich častém používání.

Správné ukládání nožů

Životnost nožů značně zvýšíte i tím, že je budete dobře ukládat do bloku na nože. Na výběr máte buď klasický nebo magnetický blok na nože. Zaručíte tím, že se dotýkáním s ostatními předměty v šuplíku neponičí. Navíc budete mít nože vždy šikovně po ruce.

Mytí v ruce

Doporučujeme omývání nožů ručně ve vlažné vodě s použitím jemného saponátu a hadříku nebo houbičky, které nůž nepoškrábou. Tak zabráníte předčasnému opotřebení vlivem agresivních mycích prostředků.

Mytí v myčce na nádobí

Nože vyrobené ze speciálního druhu oceli lze umývat v myčce na nádobí. Nicméně používejte maximální teplotu 55 °C a nože dejte do myčky samostatně, aby se při mytí nedotýkaly jiných předmětů. Mycí přípravky určené pro myčky na nádobí obsahují vysoce agresivní čistící chemikálie, které mohou poškodit povrch plastu a oceli. Umývání nožů v myčce na nádobí tak může zkrátit jejich životnost a dobu, po kterou vydrží čepel nože ostrá.

Když už musíte dát nůž do myčky nádobí, tak nůž z řady Professional "S" to přežije, ale Miyabi nože, které mají vyšší obsah uhlíku v oceli a díky tomu jsou velice ostré, jsou náchylnější na poškození vodou. Ty opravdu do myčky nepatří! 

Péče o dřevěnou rukojeť

Neumývejte nože s dřevěnou rukojetí v myčce na nádobí, myjte je pouze v ruce. Doporučujeme pravidelně nanášet olej (například lněný olej) nebo voskovat (např. včelím voskem), aby rukojeť příliš neoschla a nezkřehla. To zvýší ochranu rukojeti a dřevo si zachová svůj saténový lesk a sytou barvu.

Nesprávné použití

Nůž není šroubovák ani otvírák lahví. Není pro tento účel vyrobený, takže takové použití může způsobit trvalé poškození jak čepele, tak dokonce i celého nože. A co víc, vám hrozí velké nebezpečí zranění, pokud nůž sklouzne nebo se dokonce vlivem špatného používání zlomí.

Krájecí prkénka

Doporučujeme používat prkénka s nižší tvrdostí, tedy dřevěná, plastová nebo silikonová prkénka. Materiály, jako je sklo, žula nebo keramika, mohou za určitých okolností čepel poškodit. Pokud se čepel nože pokřiví, nůž už neproklouzne potravinami tak snadno a bude se zdát tupý. V takovém případě co nejdříve použijte ocílku a nabruste nůž, aby se čepel zpátky narovnala.

Jak správně ocílkou nůž osvěžit?

Péče o uhlíkovou ocel

Uhlík reaguje na vzduch a vodu a jejich kombinace může způsobit skvrny a rezavění. Vždy skladujte nože z uhlíkové oceli na suchém místě a pravidelně na ně nanášejte olej (jako třeba kaméliový olej nebo lískooříškový olej, abyste rezavění zabránili. Olej vytvoří na povrchu nože film a chrání ho před proniknutím vody a vzduchu, takže chrání čepel před korozí.

Běžné broušení

Pravidelně bruste nože (které nemají vlnkové ostří), aby zůstaly ostré a aby veškerá ohnutí a deformace zmizely hned poté, co vzniknou.

Zdeněk Pohlreich Vám poradí, jak správně nože brousit pomocí Zwilling brusného kamene


Často kladené otázky k nožům zwilling

Můžu nožem na zeleninu krájet i maso?

Samozřejmě, že můžete nožem na zeleninu krájet i maso. Nicméně je otázkou, jestli dosáhnete ideálního výsledku a ušetříte přitom také čas. Tím pádem je užitečnější vybrat pro každý účel ten správný nůž.

Jak se nože MIYABI liší od nožů ZWILLING?

V první řadě se výrazně liší jejich tvary čepelí. Nože se v Asii používají úplně jinak než v západních zemích. Tvary čepele se tak odvíjí od příslušných technik krájení. Navíc, k výrobě nožů Miyabi se používá velmi tvrdá ocel, aby nože měly typický styl japonské čepele.

Co znamenají malé „čtverečky“ na čepeli?

Gravírování čtverečků na čepeli je až konečnou fází ve výrobním procesu nožů. Čtverečky jsou vyleptávány v určitém pořadí, které označuje sérii vyrobených nožů.

Hledám nůž, který se nikdy neotupí…

Bohužel k dnešnímu dni ještě nemůžeme toto přání splnit. Všechny nože se dříve nebo později otupí a četnost použití ovlivní to, jak rychle se to stane. Naše nože vydrží ostré velice dlouho díky procesu kvalitní výroby. Pravidelné použití ocílky, používání vhodných krájecích prkének a neumývání nožů v myčce na nádobí napomáhá dlouhé výdrže ostrosti nožů.

Můžu brousit nože s vlnkovým ostřím?

Ne, pouze profesionální brusiči nožů by měli brousit nože s vlnkovým ostřím. K broušení nožů s vlnkovaným ostřím je potřeba speciálně tvarovaný brusný nástroj.

Jak často bychom měli brousit nože?

Při běžném použití nožů doporučujeme používat ocílku týdně. Správná péče o vaše nože zaručí, že si udrží svou původní ostrost po mnoho let. Nicméně pokud už nejde nůž nabrousit ocílkou, je nutné použít brusný kámen a vytvořit nové ostří.

Jaký je rozdíl mezi vybrušovaným a kovaným nožem?

Obecně platí, že ocel používaná v obou výrobních procesech je stejná, ale právě výrobní proces se liší. Výroba kovaného nože vyžaduje asi 20 dodatečných kroků na rozdíl od výroby vybrušovaného nože. Kované nože mají vždy pevnou kovovou záštitu, což nožům dodává dodatečnou stabilitu. Kromě toho jsou všechny kované nože ZWILLING vyrobeny v Solingenu.

Co znamená zkratka HRC?

Rockwell je mezinárodní standardní jednotka pro měření tvrdosti materiálů. Zkratka znamená „Hardness Rockwell“, tedy Rockwellova tvrdost, a označuje zkoušku tvrdosti. Třetí písmeno ve zkratce označuje stupnici, která specifikuje sílu zatížení a zkušební těleso. Zkouška probíhá na základě měření hloubky vniku zkušebního tělesa do materiálu, přičemž s tvrdostí materiálů se zvyšuje i hodnota hloubky vniku a tyto materiály také vyžadují použití tvrdšího zkušebního tělesa. Existuje celkem 11 stupnicí s různou sílou zatížení a použitím různých zkušebních těles. Stupnice jsou popsané a ujednocené normou ČSN EN ISO 6508-1. Tyto stupnice nesou označení písmeny A–H, K, N a T. Standardizovaný zápis sestává z hodnoty tvrdosti, označení zkoušky a stupnice, např. 65 HRC nebo 90 HRH. Pro stupnice A, C a D se používá diamantový kužel s vrcholovým úhlem 120 °a sílou zatížení 98,07 N, s dodatečnou sílou zatěžování 490,3 N pro škálu A, 1373 N pro škálu C a 882,6 N pro škálu D. Zkouška stupnice C se používá nejčastěji, přičemž C označuje právě kužel („cone“). HRA je také často používaná, protože umožňuje zkoušku pro křehké materiály.

Jak správně pečovat o kvalitní nože

Související produkty

Miyabi brousek s keramickými disky Zwilling
2 290,-

Na objednávku, 3 - 6 týdnů

Akce -6%
Miyabi brusný kámen #1000 Zwilling
3 270,-
3 060,-

Na objednávku, 3 - 6 týdnů

Miyabi brusný kámen #400 Zwilling
2 670,-

Na objednávku, 3 - 6 týdnů

Miyabi brusný kámen #5000 Zwilling
6 470,-

Na objednávku, 3 - 6 týdnů

Zwilling bambusové prkénko Zwilling
655,-

skladem

Zwilling Four Star blok s noži - 7 ks Zwilling
9 800,-

Na objednávku, 3 - 6 týdnů

Zwilling Four Star kuchařský nůž Zwilling
2 670,-

skladem

Akce -25%
Zwilling Four Star plátkovací nůž Zwilling
2 560,-
1 920,-

skladem

Zwilling Four Star špikovací nůž Zwilling
1 450,-

skladem