Batátovo-vanilkový páj

Upečeno v krásné a zdravé koláčové formě Emile Henry

6 - 8 porcí

Ingredience

Těsto:

  • 240 g změklého másla nakrájeného na malé kousky
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • 50 g mandlové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky

Náplň:

  • 900 g batátů
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce hladké mouky

 

Postup

Příprava sladkého křehkého těsta: 

1/ Rozkrojte vanilkové lusky na polovinu a plochou nože vyškrábněte semínka. 

2/ Do mísy vhodné k mixování dejte máslo, moučkový cukr, mandlovou mouku, sůl a semínka vanilky. Smíchejte dohromady. 

3/ Přidejte vejce a mouku. Dobře promíchejte, abyste docílili hladkého těsta. 

4/ Rozdělte těsto na dvě části (2/3 a 1/3). Zabalte je odděleně do potravinářské folie a alespoň na dvě hodiny dejte zchladnout do lednice.

Příprava náplně: 

5/ Mezitím povařte batáty ve vařící vodě (záleží na velikosti), přibližně 15–20 minut.   

6/ Sceďte. Oloupejte je a rozmělněte na pyré za použití mačkadla. 

7/ Rozklepněte vejce do mísy a lehce prošlehejte bílky se žloutky. Přidejte cukr, vanilkový extrakt, koření, máslo a mouku. Dobře promíchejte. 

8/ Přidejte tuto směs do pyré a dobře smíchejte.

Skládání koláče 

9/ Předehřejte troubu na 180°C. vyválejte obě dvě těsta. Formu vymažte a vložte do ní větší část vyváleného těsta. Nalijte směs a přikryjte druhou částí vyváleného těsta.

10/ Ujistěte se, že okraje jsou dobře utěsněné a hodinu pečte. 11/ Páj podávejte horký nebo studený s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Batátovo-vanilkový páj