Svěží salátek s quinoou

04. září 2023
Svěží salátek s quinoou
Svěží rychlý recept plný vitamínů a chutí. Quinoa je bezlepková superpotravina, která vás díky své vysoké výživové hodnotě udrží déle syté a je tak skvělým základem pro vegetariánská jídla. V kombinaci s restovaným sýrem halloumi, čerstvými bylinkami a spoustou zeleniny se z ní stane opravdu delikátní záležitost! Vyzkoušejte ji připravit podle nového receptu Kluka v zástěře.
 

Obtížnost: střední

Příprava:  30 minut

Počet porcí: 4

Svěží salátek s quinoou

Ingredience

Salát:

  • 300g vařené quinoy
  • 100g červeného zelí
  • 100g mrkve
  • 100g rajčat
  • hrst rukoly
  • ½ avokáda
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst čerstvé máty
  • 2 halloumi
  • olivový olej
  • hrst slunečnicových semínek

Dresink:

  • 2 lžičky medu medu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky kvalitního arašídového másla
  • 2 lžičky kvalitního olivového oleje
  • 4 lžičky šťávy z limetky
  • sůl a pepř

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1. Quinou uvařte podle návodu v osolené vodě, klidně přidejte i lžíci dobré sójové omáčky.
  2. Nakrájejte si zelí a mrkev na tenké nudličky. Avokádo, papriku a rajčata na kostičky. Bylinky nasekejte najemno. 
  3. Připravte si dresink. Pečlivě promíchejte med, sójovou omáčku, máslo, olej a šťávu z limetky, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Smíchejte nakrájenou zeleninu a bylinky s uvařenou quinou. Zalijte dresinkem a promíchejte. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. 
  5. Na pánvičce si orestujte halloumi z obou stran. Na stejné pánvičce si poté opražte slunečnicová semínka.
  6. Hotový salát podávejte s plátky halloumi, posypte slunečnicovými semínky a ozdobte měsíčkem limetky.

Náš tip: Quinou můžete vařit i v rýžovaru stejným způsobem jako rýži. Semínka nejprve propláchněte, přesypte do rýžovaru  a přidejte vodu v poměru 2:1 (2 šálky vody na 1 šálek quinoy). 

Další recepty Kluka v zástěře

Další recepty Kluka v zástěře