Recept na mini perníkové chaloupky

Tradiční chaloupky v originálním provedení

Tyhle roztomilé chaloupky si můžete snadno připravit s dětmi a obdarovat jimi vaši rodinu. Poslouží i jako hezká dekorace pro navození vánoční atmosféry!

Ingredience

  • 200 g medu
  • 75 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • ½ sáčku perníkového koření
  • menší špetka soli
  • 400 g mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 15 g kakaa
  • moučkový cukr na slepení
  • papír, tužka a pravítko na šablony

Postup

  1. V hrnci rozpusťte máslo, cukr a med, dokud nevznikne tekutá směs bez viditelných zrníček cukru. Nechte tuto sladkou směs vychladnout a pak do ní přimíchejte vejce a koření. Smíchejte spolu mouku, kypřicí prášek a kakao a pak do směsi vešlehejte 2/3 sladké medové směsi. Zbylou 1/3 medové směsi pak zašlehejte ručně. Teď by mělo jít těsto vyválet dotenka. Je důležité si pořádně posypat pracovní prostor moukou, protože těsto bude hodně lepit díky vysokému podílu medu.
  2. Připravte si šablony z papíru. Pomocí šablon vykrajujte malé střechy a postranní stěny miniaturních perníkových domečků.
  3. Malé perníky pečte v troubě předehřáté na 150 °C 5-8 minut. Nechte perníčky vychladnout a mezitím smíchejte moučkový cukr s vodou, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Teď už můžete slepováním jednotlivých perníků pomocí cukru sestavit malé chaloupky. Před zdobením chaloupek doporučujeme počkat, až moučkový cukr zcela zaschne.

Chaloupka z bábovkové formy

Pokud jste vytížení a nemáte čas na přípravu perníčkových chaloupek podle šablony, přesto byste však vašim blízkým chtěli nabídnout alespoň nějakou variantu vánoční chaloupky, máme pro vás malý tip. Upečte si chaloupku v bábovkových formách od amerického specialisty na formy na pečení – Nordic Ware

Ve formách z litého hliníku s odolných nepřilnavým povrchem se velmi dobře peče, navíc se bábovky snadno vyklepávají. Dopečenou bábovku s propracovanými detaily pak stačí jednoduše dozdobit polevou či cukrem a je to!

Související a doporučené produkty