Recept na BBQ omáčku

27. května 2025

Recept na BBQ omáčku
Grilovací sezóna je tu a nic ji nepodtrhne lépe než poctivá domácí BBQ omáčka. Zapomeňte na kupované varianty plné konzervantů – s tímto jednoduchým receptem zvládnete připravit omáčku přesně podle své chuti. Sladká, lehce kouřová, s pikantním dozvukem – ideální k masu, burgerům i grilované zelenině. Navíc ji máte hotovou za pár minut a v lednici vydrží až dva týdny. Pojďme na to!
Recept na BBQ omáčku

Ingredience

  • 200 ml kečupu (ideálně bez přidaného cukru)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • špetka chilli nebo pár kapek tabasca (dle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • volitelně: 1 lžíce javorového sirupu pro jemnější sladkost

Postup

  • V menším hrnci smíchejte všechny ingredience.
  • Zahřívejte na mírném ohni a za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a nechte omáčku jemně probublávat asi 15–20 minut, dokud nezhoustne.
  • Ochutnejte a případně dochuťte (více soli, cukru, chilli…).
  • Nechte vychladnout a přelijte do čisté sklenice. V lednici vydrží přibližně 2 týdny.

Takto připravená domácí barbecue omáčka z vás udělá mistry grilu. Před použitím ji ohřejte. Hotový pokrm s ní můžete lehce potřít, nebo ho omáčkou celý zalít (kuřecí paličky nebo žebra). V nádobě, která drží teplo bude absolutní hvězdou mezi ostatními dipy.  Rozhodně s ní uděláte dojem, pokud ji s sebou někam na grilování vezmete. Dárek pro hostitele pak můžete volit z naší nové Emile Henry BBQ kolekce produktů. 

Co by se vám mohlo hodit