
Grilovací sezóna je tu a nic ji nepodtrhne lépe než poctivá domácí BBQ omáčka. Zapomeňte na kupované varianty plné konzervantů – s tímto jednoduchým receptem zvládnete připravit omáčku přesně podle své chuti. Sladká, lehce kouřová, s pikantním dozvukem – ideální k masu, burgerům i grilované zelenině. Navíc ji máte hotovou za pár minut a v lednici vydrží až dva týdny. Pojďme na to!

Ingredience

- 200 ml kečupu (ideálně bez přidaného cukru)
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- špetka chilli nebo pár kapek tabasca (dle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- volitelně: 1 lžíce javorového sirupu pro jemnější sladkost
Postup
- V menším hrnci smíchejte všechny ingredience.
- Zahřívejte na mírném ohni a za občasného míchání přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte omáčku jemně probublávat asi 15–20 minut, dokud nezhoustne.
- Ochutnejte a případně dochuťte (více soli, cukru, chilli…).
- Nechte vychladnout a přelijte do čisté sklenice. V lednici vydrží přibližně 2 týdny.
Takto připravená domácí barbecue omáčka z vás udělá mistry grilu. Před použitím ji ohřejte. Hotový pokrm s ní můžete lehce potřít, nebo ho omáčkou celý zalít (kuřecí paličky nebo žebra). V nádobě, která drží teplo bude absolutní hvězdou mezi ostatními dipy. Rozhodně s ní uděláte dojem, pokud ji s sebou někam na grilování vezmete. Dárek pro hostitele pak můžete volit z naší nové Emile Henry BBQ kolekce produktů.
