Kuchyň dělá člověka: Liběna Rochová

12. června 2024
Kuchyň dělá člověka: Liběna Rochová
Liběna Rochová patří již mnoho let k předním českým módním návrhářkám.
Je nám proto opravdu velkou ctí, že nám poodhalí své krásné brněnské bydlení právě tato ikona (nejen) fashion designu a zároveň profesorka oděvního designu na pražské UMPRUM.
Její estetické cítění na vás dýchne i ze způsobu vaření a stolování.
Tak vítejte!

 
Kuchyň dělá člověka: Liběna Rochová

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Mám dvě místa… první je dům v Brně, kde jsem se narodila a kde v podstatě trávím svůj osobní život. V posledních letech víkendový… Když děti odrostly a „vyletěly z hnízda“ a profesní život žádal být více v Praze, přestala jsem „dojíždět“ na pár dnů a jsem v Praze přes týden. V Praze mám krásný byt na nábřeží, který je již 20 let mým ateliérem, ale také soukromým prostorem.  

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Již ne…

Jak byste popsala svoje bydlení v jedné krátké větě?

V obou případech vzdušné, čisté, minimalistické s malými detaily jako sošky z cest a obrazy, které prostory zosobní. V interiéru v podstatě nic neměním, všechen nábytek i doplňky jsou vysoké estetické hodnoty a krásné designové „kousky“… v Brně s velkou knihovnou (manželovo království).

Chodec od akademické malířky Zuzany Höhmové. Vedle sošky z Afriky a Tibetu.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Ano, protože je uprostřed velkého obytného prostoru…

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Velký pracovní/přípravný stůl, který plní i funkci úložného prostoru.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Wok Woll, ostrý nůž, rychlovarná konvice a kávovar.

Zátiší u jídelního stolu. Busta z cesty do Afriky.

Ikonické světlo nad jídelním stolem. Barvy občas měníme.

Jaká ingredience vám nikdy nesmí v lednici nebo ve spíži chybět?

Zelenina, tvarohy, jogurty, sýry, šunka a špek.

Co jste naposledy uvařila?

Pro rodinu srnčí kýtu na víně s karlovarskými knedlíky a červeným zelím… Pro sebe dušenou zeleninu s mungo fazolemi.

Považujete se za dobrou kuchařku? Co byste uvařila vzácné návštěvě, kdybyste chtěla udělat opravdu dojem?

To je otázka na strávníky. Tvrdí, že výborná. Vaření mě baví (ne ale každý den), mohu uplatnit kreativitu. Záleží na typu návštěv. Pro někoho mé „vyhlášené“ vepřo knedlo zelo, pro někoho ryby nebo skvěle upečené farmářské kuře.  

Co vy a hudba? Co si ráda pustíte třeba při vaření? 

Hudbu si již nepouštím, soustředím se na vaření. Na vymýšlení potřebuji klid.

Tyto pánve mám tři… jsou velmi frekventované. Musím poukázat na geniální „lopatku“.

Když jsem kupovala toto velké „prkýnko“, měla jsem pochybnosti, zdali tak velké využiji. Používám jej nejvíce!

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější? 

Při cestách po světě jsem objevila a zkusila mnoho jídel a specialit. Brouky v Africe, pečené kobylky, jačí mléko v Tibetu… Vždy jsem chtěla zkusit specialitu dané země. Ale v běžném životě mám ráda spíše lehčí a nekomplikovaná jídla. Miluji pravou vietnamskou kuchyni, některá thajská i japonská jídla. Je lepší zkusit vždy v dané zemi a v dobré restauraci… Nemám ráda těžká a překombinovaná jídla. U moře upečené na ohni čerstvě vylovené ryby nebo „frutti di mare“.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělila o recept s našimi čtenáři?  

Srnčí kýtu v hrnci Staub Cocotte, absolutně nejlepší „nástroj“ na pomalé pečení. 

Připravte si srnčí kýtu na červeném víně podle Liběny Rochové.

Preferujete sladké, nebo slané?

Preferuji slané.

Hranolky, nebo salát?

Salát.

Kávu, nebo čaj?

Čaj.

Kdybyste si mohla vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Hana Hegerová. Stolování s ní byl vždy velký zážitek…

A chvíle mezi vařením…

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Preferuji komornější stolování… i když jsem zažila nádhernou velkou svatební hostinu. Vždy je to o tom, s kým ten čas trávíte.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Slavnostní jídelní servis Rosenthal Gropius používám běžně. Jsem velmi zaměřená na krásné a estetické stolování. Miluji přípravu slavnostních rodinných tabulí.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte ráda alko a nealko? 

Piji teplou vodu a k večeři skleničku dobého bílého vína.

Co byste doporučila za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevila v poslední době? 

Nevím, nemohu odpovědět…

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Jsem spokojená.

BEZ KTERÝCH VĚCÍ SE Liběna Rochová V KUCHYNI NEOBEJDE?

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ