Křupavý falafel s tahini omáčkou

Křupavý falafel s tahini omáčkou

Lehká a nadýchaná zeleninová náplň v pikantní křupavé krustě. Delikátní vege inspirace nadupaná bílkovinami, původem ze středního východu, která si našla svoje fandy po celém světě. Vyzkoušejte osvědčený recept i vy.

Falafel je tradiční pouliční jídlo středního východu, které se rozšířilo do celého světa. Obvykle se podává jako sendvič zabalený v teplé pita placce, s omáčkou a čerstvou zeleninou. Chcete-li odlehčenou variantu, nahraďte pita placku salátovým listem. Každopádně ke správnému falafelu patří tahini omáčka, která mu dodává ten správný šmrnc.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celková doba přípravy: 60 minut + doba na namočení cizrny (min.4 hodiny)
Počet porcí: cca 24 kuliček

Ingredience

na kuličky falafel:

  • 450 g cizrny (NE konzervované)
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 130 g petržele
  • 130 g lístků čerstvého koriandru, včetně stonků (1 hrnek)
  • 8 g soli
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 g mletého kmínu
  • 4 g mletého koriandru
  • 2 g mletého černého pepře
  • špetka mletého Kajenského pepře – nemusí být
  • 60 – 90 ml studené vody
  • cca 1 l olivového oleje

TIP: můžete si namíchat v poměru 50:50 olivový s jiným rostliným olejem na smažení 

na tahini omáčku:

  • 340 g tahini pasta
  • 1 citron
  • 1 malý stroužek česneku
  • 15 ml vody
  • sůl

Postup

  • Cizrnu, nejlépe namočenou přes noc, dobře propláchněte a vsypte do větší mísy. Přidejte utřený česnek, nahrubo nastrouhanou petržel, najemno nakrájenou cibuli a čerstvý, nahrubo nasekaný koriandr a vše rozmixujte.
  • Přisypte prášek do pečiva, sůl, kmín, sušený koriandr, černý pepř a podle svých preferencí případně i Kajenský pepř. Špachtlí důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí, přidejte 2-3 lžíce vody a znovu dobře promíchejte.
  • Vzniklá hrubší směs by měla držet při sobě. Pokud se vám bude zdát suchá, přidejte ještě jednu lžíci vody a opět promíchejte.
  • Hotovou směs pak nechte na chladnějším místě cca 15-20 minut odpočívat. Výsledné kuličky se tak z ní budou lépe tvarovat.
  • V mezičase si pomalu rozehřejte ve větším, nejlépe 5 l kastrolu olej na 170-180 °C. Máte-li fritézu, použijte ji.
  • Ze směsi tvarujte kuličky, velké 2,5-5 cm, pokládejte je na připravený odkládací plech. Můžete zkusit tvarování pomocí 2 polévkových lžic, chce to ale jistý cvik. Půjde vám to dobře i s mokrýma rukama.
  • Jakmile máte hotovo a olej dosáhl potřebné teploty, opatrně vkládejte do vroucího oleje. Smažte po dobu 2-3 minut, kuličky je potřeba rovnoměrně obracet, aby byly křupavé a rovnoměrně propečené. Vzhledem k počtu smažte ve více dávkách.
  • Hlídejte si teplotu oleje, aby se vám nepřepaloval, teplotu snižujte přiléváním studeného oleje
  • Po usmažení kuličky položte nejdříve na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný tuk, a pak ihned podávejte.
  • K tradičnímu servírování patří tahini dressing, jako příloha pak pita chleba a nasekaný listový salát s rajčaty a okurkou, ale dobrou službu vám udělají i obyčejné, staré dobré brambory. Falafel se výborně doplňuje i se sýrem typu Feta.

Tahini omáčka:

  • Smíchejte ve vyšší nádobě tahini pastu, šťávu z 1 citronu, utřený česnek a 10-15 ml vody
  • S pomocí tyčového mixéru zapracujte do konzistence tuhého krému. Dochuťte solí

TIP:

Vyzkoušejte falafel z cizrny a fazolí fava (180 g cizrny a 270 fazolí fava). Postup s namáčením je stejný, fava fazole vám však dají větší práci při loupání, ale výsledek pak stojí za tu námahu! Falafel ještě nadýchanější, lehounký a krémovější.

Související a doporučené produkty