Ken Hom opět mezi námi. Vítejte zpět!

07. června 2022
Ken Hom opět mezi námi. Vítejte zpět!
Po více než 20 letech se k nám vrací značka špičkových pánví wok. Je nám ctí, že vám můžeme jako výhradní distributor představit to nejlepší z Ken Hom Wok – řadu Excellence – nádobí pro rychlé, snadné a zdravé vaření.
Ken Hom opět mezi námi. Vítejte zpět!

Příběh Mistra aneb kde se vzal Ken Hom?

Světově uznávaná autorita a odborník na asijskou kuchyni pochází z velmi skromných poměrů. Narodil se v roce 1949 v Tusconu v Arizoně čínským emigrantům, otec však brzy po narození syna zemřel a ovdovělá maminka byla nucena se přestěhovat do Chicaga, kde měla příbuzné. Žili ve velké bídě, ale díky rodinné podpoře a faktu, že maminka byla skvělá kuchařka, která dokázala uvařit vynikající jídlo z pár surovin, nikdy netrpěl hlady. V 11 letech už však při škole vypomáhal v restauraci svého strýce, shodou náhod v tehdy jedné z nejlepších a nejvíce prosperujících restaurací v Čínské čtvrti.

debilní popisek

Ve 20 letech, v roce 1969, odešel studovat na univerzitu v Berkeley v Kalifornii dějiny umění a francouzskou historii. Na školu si vydělával kuchařskými kurzy, které pořádal o víkendech u sebe doma. Poskytoval také catering privátním klientům. Nejdříve se zaměřoval na italskou kuchyni, až později na svou rodnou, tedy čínskou kuchyni, která zdaleka nebyla tak známa, jako dnes. Při tom mu došlo, že gastronomie bude nadále hlavní oblastí, které se chce dále věnovat. V roce 1977 jej oslovila nově otevíraná škola pro profesionální kuchaře v San Franciscu – Kalifornská kulinární akademie, aby se stal jejich lektorem. Později procestoval Francii a Itálii, kde poznával kulinární taje těchto zemí.

Kariérní zlom

Jeho kariéru ambasadora čínského kulinárního umění a kultury stolování nastartovalo vydání první knihy – kuchařka s názvem Čínské kuchařské techniky vyšla v roce 1981 a reakcí na ní, kromě vysoce pozitivních čtenářských ohlasů, byl i velký profilový článek v New York Times. Štěstena se na něj usmála podruhé, když právě v New Yorku potkal o rok později známou indickou herečku Madhur Jaffrey, propagující v televizi svou národní kuchyni. Ta právě Kena Homa doporučila vedení BBC TV jako nejvhodnější osobu pro pořad o originální čínské kuchyni. A tak v roce 1983 spatřil světlo světa nejen pořad Ken Hom´s Chinese Cookery, který se stal brzy hitem a dočkal se do dnešních dnů pěti televizních sérií, ale i stejnojmenná kniha, která je dodnes mnohými považována za bibli čínské kuchyně. Od té doby jej Osud začal odměňovat za strádání v dětství.

Z čínské čtvrti do prezidentských paláců

Od svého prvního úspěchu vydal dalších 36 kuchařek, věnujících se nejen čínské, ale i thajské, vietnamské, korejské, kambodžské, malajské a dokonce i francouzské kuchyni, speciálně popularizaci přípravy jídel z černých lanýžů. Natočil mnoho televizních pořadů, propagujících asijské kulinární umění a například pětidílný dokument korejské televize o původu 

tradičních asijských nudlí nazvaný The Noodle Road, jehož je autorem, se prodal do 25 zemí světa a získal několik prestižních cen. Vařil mnoha světovým celebritám a osobnostem ze světa politiky či businessu, na seznamu lze najít jména jako Elton John, Tina Turner, Rowan Atkinson nebo Miloš Forman, stejně tak jako Julia Child, Kate Moss, David 

Beckham, Sir Alex Ferguson nebo Cherie a Tony Blairovi. Ostatně bývalý ministerský předseda Velké Británie rozhodně nebyl jediným vrcholným politikem, kterému Ken Hom představil své umění, v Evropě si například od něj nechali vařit téměř všichni předsedové vlád západní částia 2 prezidenti – německý Johanes Rau a francouzský Jacques Chirac.

Pohádkový příběh kuchařské celebrity

V roce 1997 se natrvalo usadil ve Francii, kde si v městečku Lot nechal zrestaurovat hrad ze 13. století a toto bydlení od roku 2003 střídá s pobytem ve svém domě v Thajsku. Od roku 2014 vlastní luxusní asijskou restauraci Mee v brazilském Riu de Janeiru, která ani ne rok po otevření získala Michelinskou hvězdu, kterou obhájila ještě další 2 roky po sobě a je dosud považována za nejlepší asijskou restauraci v Riu. Přes výše uvedené úspěchy, respektive nejspíše právě proto je nejvíce pyšný na fakt, že mohl udělat svou matku hrdou na to, jak jej vychovala a jaké hodnoty mu předala.

Ken Hom, kterého jeden BBC reportér charakterizoval bonmotem napůl člověk napůl wok, sepsal svůj příběh v knize My stir-fry life, která vyšla v roce 2016. Ačkoli by již mohl jako bohatý, úspěšný muž, navíc po překonané rakovině prostaty, dávno odpočívat, neustále čile cestuje, a to nejen mezi svými dvěma domovy. Podílí se na několika charitativních projektech, čile přednáší, poskytuje konzultace, vystupuje jako kuchařská celebrita a neúnavně se snaží čínské kulinární umění a kulturu přiblížit co největšímu počtu lidí.

Ať už vyzkoušíte wok pánve s nepřilnavým povrchem nebo ty, které musíte nejdříve vypálit, aby získaly patinu a tím přirozeně nepřilnavý povrch, vždy budete pracovat se špičkovým nádobím pro autentickou čínskou a asijskou kuchyni, nádobím té nejvyšší kvality, vhodným i pro profesionální kuchaře.

Související a doporučené produkty