Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání

03. března 2022
Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání
Všichni to známe, ten neodbytný pocit, touha, které nelze odolat, zkrátka nezřízená chuť na něco dobrého, většinou sladkého... Chcete-li si tedy zamlsat bez výčitek, vyzkoušejte naše tipy.
Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání

Ugrilujte si ananas

Toto ovoce je nejen skvělou přílohou ke grilovanému masu, ale zafunguje i jako vynikající dezert. Zralé ovoce je sladké samo o sobě, proto s cukrem budeme šetřit, případně jej není třeba použít vůbec.

Ingredience:

  • 1 menší zralý ananas
  • lžička skořice
  • olivovový olej nebo přepuštěné máslo
  • velká lžíce třtinového cuktu (nemusí být)
  • kvalitní pepř

Postup:

1. Naporcujte ananas na kolečka nebo na podlouhlé plátky, cca 1 cm silné, vyřízněte tvrdý střed. 

2. Grilovací pánev potřete olejem nebo na ní rozpusťte oříšek másla a plátky lehce osmažte po obou stranách, cca 2 minuty jedna strana.

3. Plátky ananasu přendejte na talíř a ještě horké posypte skořicí, popřípadě jemně cukrem. Můžete vyzkoušet i kombinaci s pepřem, jehož chuť s anansem velmi zajímavě rezonuje.

Ušlehejte si tvaroh

Plnotučný, nejlépe farmářský tvaroh, jen osolený nebo třeba ještě s pažitkou či jinou čerstvou bylinkou, je lahůdkou sám o sobě, ovšem slanou. Stejný tvaroh vyšlehaný se žloutkem a pár dalšími přísadami se promění v naprostou delikatesu, která spolehlivě zažene vaše hříšné choutky po sladkém.

Ingredience:

  • 250 g farmářský tvaroh (nebo alespoň plnotučný, netermizovaný)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  • 1 lžička javorového sirupu
  • hrst sekaných ořechů
  • hrst rozinek

Postup:

1. Žloutek vyšlehejte s vanilkovým cukrem.

2. K napěněné směsi přidejte tvaroh, zalijte mlékem a pomocí ručního šlehače nebo tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte jemný krém.

3. Vmíchejte sirup, rozinky a ořechy a můžete začít mlsat.

Nastrouhejte si čerstvou mrkev

Můj oblíbený recept ze staré kuchařky Francouzská domácí kuchyně na základní úpravu strouhané mrkve se jmenuje Mrkev z Quercy. Z nastrouhané karotky, pár lžic dobrého oleje, jedné cibule a koření si připravíte lahodný salát nasládlé chuti. Když si budete chtít trochu zahřešit, promícháte s velkou lžící kvalitní majolky.

Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 1 malá cibule
  • hrst zelené petrželky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • popřípadě 1 polévová lžíce majonézy

Postup:

1. Syrovou mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemné nudličky.

2. Cibuli i nať petrželky nasekejte na drobno a přidejte k mrkvi, společně s olejem, octem a kořením.

3. Promíchejte, při míchání by salát měl začít "mlaskat". Když se tak neděje, přidejte ještě olej.

4. Pokud chcete lehce hřešit, tak namísto 6 lžic oleje přidejte lžíce jen 2 a k nim vrchovatou lžíci kvalitní majonézy.

Související a doporučené produkty