Když čaj vypráví příběh…

Když čaj vypráví příběh…
Čaj v sobě skrývá víc, než by vás na první pohled napadlo. 

„Šampaňské mezi čaji“

Do čaje se promítá země původu, dlouhá historie a tradice, způsob sběru a zpracování i kvalita okolního prostředí. To vše se odráží ve výsledné chuti čaje a je jen málo takových unikátů, jako je Darjeeling F.F. ze zahrad Makaibari. Toto „šampaňské mezi čaji“ nově najdete v nabídce Kusmi Tea. A čím že je tento čaj tak unikátní?

Zahrada, ze které dýchá historie

Čajové plantáže v Nepálu


Je málo osvícených míst podobných zahradám v Makaibari. Jedná se o nejstarší zahradu v Darjeelingu, která byla založena v roce 1859. Zajímavostí je, že se zde jedná o jednu z mála továren, která nebyla založena Brity. Založil ji indický majitel a dodnes je v rukou Indů, konkrétně majitele Rajaha Banerjee, který je zástupcem již čtvrté generace původních majitelů. Leží na svazích Himálaje na cestě do Bhútánu a Tibetu a v této svěží indické oblasti je dodnes vynikající kvalita půdy a okolní přírody vůbec.

Opravdové bio


Zahrada v Makaibari vůbec jako první zahrada získala označení organic/bio pro své biodynamické čajové hospodářství. Dodnes je zde produkce řízena trvale udržitelným rozvojem, který využívá biodynamického a permakulturního zemědělství. Zachovává se tak až 70 % lesního porostu, díky čemuž se můžete v zahradách setkat s nejrůznějšími volně žijícími zástupci subtropické fauny, jako jsou např. panteři, tygři, ptáci, motýli, hadi a mnozí další.

Sypaný čaj Makaibari Kusmitea v bílém hrnku

21. březen aneb Darjeeling First Flush


Každý rok začíná první sklizeň 21. března, kdy teplota stoupá a dny se prodlužují. Poté, co byly čajovníky pět měsíců v režimu hibernace, jsou pečlivě vybírány první výhonky tak, aby vytvořily jedinečný, lehký a elegantní čaj. Kusmi Tea, s více než sto lety zkušeností, vybírá - s pomocí majitele Rajah Banerjee - nejjemnější a nejjemněji ochucený First Flush, který si nejlépe vychutnáte hned z rána v době snídaně.

Sypaný čaj Makabari Kusmi Tea v kovové krabičce


Čaje pěstované v Darjeelingu jsou ceněny především pro svůj nezaměnitelný jiskrný vzhled, intenzivní chuť a opojnou vůni. Anglické spojení „Light & Bright" charakteristické pro vysokohorské čaje jednoznačně vystihuje jejich původ. Vždyť právě tyto čajové zahrady rozprostírající se v podhůří Himaláje dávají čaji svěžest a onu příjemně snesitelnou lehkost bytí.

Jak si připravit lahodný šálek čaje Darjeelingu

Mít kvalitní čaj je skvělý základ. K dokonalému prožitku je však potřeba ještě správně zvládnout přípravu. Doporučujeme čaj Darjeeling zalít 90° vodou a nechat louhovat okolo tří minut. Čaj poté nabyde nádherné barvy s měděnými tóny a neodolatelnou silnou chutí, která je pro čaje Darjeeling tak typická. Zapomeňte na okolní svět, vychutnejte si svůj šálek čaje a nechte se přenést do himalájské přírody.

Himalájská příroda

Mohlo by vás také zajímat...

Mohlo by vás také zajímat...

Související a doporučené produkty