
Objevte tajemství dokonalé nepřilnavosti bez chemie.
Pánve z karbonové oceli si získávají oblibu mezi profesionálními kuchaři i domácími nadšenci. Nejen že vynikají vysokou odolností a tepelnou vodivostí, ale po správném vypálení nabídnou i zcela přírodní nepřilnavý povrch. V tomto článku vám krok za krokem vysvětlíme, jak pánev vypálit, proč je tento proces důležitý a na co si dát pozor.

Proč pánev vypalovat?
Karbonová (uhlíková) ocel je přírodní materiál, který bez ochrany snadno oxiduje. Protože neobsahuje chrom ani nikl, není přirozeně chráněna proti korozi, tedy reznutí. Vypálením vytvoříte ochrannou vrstvičku polymerizovaného oleje, která pánev chrání před korozí a zároveň zajišťuje, že se na ní jídlo nepřichytí.
Benefity vypálení:
✅ Ochrana proti rzi
✅ Přirozený nepřilnavý povrch bez chemie
✅Delší životnost pánve
✅ Lepší chuť a textura pokrmů
✅ Typická patina, která se časem zlepšuje
Odstraňte ochranný vosk
Protože pánev z uhlíkové oceli může bez dodatečné ochrany reznout, je z výroby ošetřena tenkou vrstvou ochranného vosku. Před prvním použitím je potřeba tuto ochrannou vrstvu odstranit. Pánev proto pečlivě omyjte saponátem a teplou vodou s pomocí kartáčku či houbičky. Pánev důkladně opláchněte a poté pečlivě osušte, nebo na 2 minuty zahřejte na malém až středním plamení na sporáku, dokud zcela neuschne.

Naneste olej
Na vnitřní i vnější povrch pánve naneste s využitím papírové utěrky velmi tenkou vrstvu oleje s vysokým kouřovým bodem - doporučujeme hroznový, slunečnicový nebo řepkový olej. Cílem je tenoučká vrstva oleje, které je na pánvi stěží vidět. Nejlépe toho dosáhnete tak, že přebytečný olej důkladně setřete suchou utěrkou.
Pozor! Nanesete-li příliš silnou vrstvu oleje, nezískáte nepřilnavý povrch pánve, ale naopak lepivý povrch a navíc můžete při vypalování očekávat velké množství kouře.

Zahřejte pánev
Rozpalte olejem vymazanou pánev na vysokou teplotu. Po krátké době se z pánve začne lehce kouřit - neměla by však kouřit příliš silně. Vrstva naneseného oleje se postupně zbarví do světle hněda. To je váš budoucí vypálený nepřilnavý povrch!
Pánev lze vypálit na jakémkoliv sporáku, zvláště dobře se k tomu hodí plynové sporáky, protože na nich plamen silně rozpálí i vnější stěny pánve. Na plynové sporáku byste po celou dobu měli pánví neustále zlehka pohybovat (naklánět a naklápět různé její části nad plamenem), aby byla vystavena žáru rovnoměrně, včetně okrajů.
Při vypalování (ale i při vaření) na keramických a indukčních varných deskách nádobí vždy zvedejte, neposouvejte jej - hrozí poškrábání choulostivých povrchů varných desek.

Otírejte
Pokud se během zahřívání vytvoří olejové kuličky, můžete je jednoduše setřít.

Počítejte s kouřem
Protože se z pánve během tohoto procesu bude silně kouřit, měli byste otevřít okno či zapnout digestoř. Jakmile kouření přestane, olejová vrstva se vypálí a vytvoří se první přirozená nepřilnavá vrstva.

Opakujte 3-4x
Na mírně vychladlou pánev naneste znovu velmi tenkou vrstvičku oleje, vytřete a celý proces vypalování pánve opakujte 3-4x , dokud povrch pánve neztmavne.

Pokud pánev někdy zreziví, například pokud ji nedopatřením dáte do myčky, nebo po vaření potravin s vyšším obsahem kyselin (rajčata, bílé víno, ocet, citron) začne slábnout nepřilnavý účinek (objeví se bílé skvrny na povrchu), lze ji znovu snadno vrátit do funkčního stavu. Pánev je nutné důkladně vyčistit octem a drátěnkou, následně dokončit mytí teplou vodou a saponátem. Poté je potřeba znovu pánev vypálit podle postupu výše.