Créme brûlée

04. července 2022
Créme brûlée
Rafinovaný dezert s křupavou karamelizovanou krustičkou, pod kterou objevíte vláčný krém s vůní vanilky. Na jazyku se jen rozplývá. 
Créme brûlée

Ingredience

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný
  • 3 velká vejce
  • 5 žloutků z velkých vajec
  • 175 g krupicového cukru + 25 g na posypání povrchu krému
  • špetka soli

Postup

  1. Přiveďte k varu mléko se smetanou. Jakmile se začne vařit, sundejte z plotny. Přidejte dřeň i vanilkový lusk, promíchejte a nechte 45 minut nasávat vůni vanilky.
  2. Předehřejte troubu na 160 ˚C. V míse ušlehejte vejce, žloutky, 175 g krupicového cukru a špetku soli, tak dlouho, až zhoustne a zesvětlá.
  3. Pak do vaječné směsi vmíchejte vychladlé mléko se smetanou.
  4. Na závěr vše přes jemné sítko rozlijte do šesti zapékacích mističek o objemu 200 ml. Mističky postavte do zapékací nádoby nebo pekáče, do kterého nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny mističek.
  5. Pekáček vložte opatrně do předehřáté trouby a pečte 40 minut. Pudink by měl mít po upečení pevný, jen ve středu by se měl trochu třást.
  6. Mističky vyndejte z pekáče a dejte je minimálně na 2 hodiny do lednice, kde krém ztuhne.
  7. Před podáváním posypte povrch krému cukrem a rozehřejte ho opalovací pistolí. Pokud ji nemáte, strčte misky na chvíli pod rozpálený gril v troubě… a je to!

Související a doporučené produkty