Sváteční roštěná od maminky

Recept na nedělní oběd, který provoní celou kuchyni a připomene vám mládí, navíc kromě masa budete potřebovat jen pár surovin, které obvykle míváte doma.

O dnešní recept se s vámi dělí kolegyně Martina, která vede tým lektorů naší prémiové školy vaření Gourmet Academy, kde nyní nemohou probíhat žádné kurzy. A tak se stalo, že Martině zbyl čas na to, aby si doma v klidu zase jednou uvařila parádní sváteční oběd, roštěnou, jak ji dělávala její maminka, nejčastěji na neděli.

Nedělní roštěná od maminky

Doba přípravy: 25 minut

Pečení: cca 145 minut

Počet porcí: 4-5

Ingredience:

8 plátků hovězí roštěné, a 100 g

1 větší cibule

150 g slaniny nakrájené na kostičky

1,5 l hovězího vývaru

cca 3 lžíce hladké mouky

plnotučná hořčice

sůl a pepř

olej

zelené bylinky na ozdobu
 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky roštěnek po okraji nařízněte, aby se nekroutily při smažení, osolte a opepřete z obou stran, potřete hořčicí a poprašte hladkou moukou.
  • Maso vkládejte na pánev do rozpáleného oleje a opečte z obou stran.
  • Do litinového hrnce na plotně nalije trošku oleje, rozehřejte, přidejte nadrobno nakájenou slaninu a cibuli a nechejte zesklovatět.  
  • Přidejte osmažené roštěnky, podlijte částí vývaru, přiklopte poklicí a dejte do trouby.
  • Pečte 25 minut na 200 °C, poté ztlumte teplotu na 150 °C a pečte cca 2 hodiny, doměkka. Průběžně podlévejte zbytkem vývaru.
  • Hotové maso vyndejte na talíř a šťávu propasírujte přes síto. Zahustěte ji lžičkou mouky, rozkvedlanou s troškou vody, a chvilku nechejte povařit.
  • Maso vložte zpět do omáčky a servírujte s uvařenou rýží. Kopečky rýže můžete ozdobit nasekanými zelenými bylinkami nebo snítkou petrželky.

Osolené, opeřené a moukou poprášené maso nejprve  z obou stran osmažte na pánvi, na dostatečné vrstvě oleje.

Osmažené roštěnky přendejte do litinového hrnce se skleněnou cibulkou a kousky špeku, podlijte částí vývaru, přiklopte poklicí a dejte do trouby.

 

Sváteční roštěná od maminky

Související produkty