Kuchyň dělá člověka: Andrea Ena

21. března 2025
Kuchyň dělá člověka: Andrea Ena
Andrea Ena, pocházející ze Sardinie, se po úspěšné fotbalové kariéře naplno věnoval své vášni – italské gastronomii. V Bratislavě se proslavil jako šéfkuchař a majitel restaurace U Taliana, která je synonymem autentické italské kuchyně a čerstvých surovin. Jeho podniky získaly skvělé hodnocení a pravidelně se objevují mezi nejlepšími restauracemi v městě. Andrea je také autorem knihy U TALIANA – Tutto a Tavola, kde sdílí nejen recepty, ale i filozofii italského stolování, které je vždy o sdílení, radosti a kvalitních surovinách. Tak vítejte u něj doma v bratislavském Starém Městě. 
Kuchyň dělá člověka: Andrea Ena

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím v Bratislavě, ve Starém Městě (Stein dvor), sám a celkem dobře. 

Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Ne, bydlím sám.

Jak bys popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Komfortní, útulné a relaxační.

Jako bývalý fotbalista občas dostávám takové dárky, a AS Řím je můj nejoblíbenější klub 

Balerína a její elegance, Messiho dres a papírová růže.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
V Itálii určitě ano, ale musím říct, že i u mě doma v Bratislavě. 

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Nejvíce si cením jednoduchost a praktičnost – proto je ostrůvek skvělý nápad.

Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni?
Kvalitní nože, mixér a hezké misky, nádoby či pomůcky.

Bez kterých věcí se Andrea Ena v kuchyni neobejde?

Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
V lednici musím mít vždy alespoň kousek (nebo víc) sýra.

Co jsi naposledy uvařil/upekl?
Naposledy jsem dělal risotto a včera jsem pekl super zdravý banánový koláč s ricottou a kousky čokolády.

Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil vzácné návštěvě, kdybys chtěl udělat opravdu dojem?
Považuji se za kuchaře, který dělá dobře to, co dělá, a přitom se umí bavit. Pro vzácnou návštěvu bych připravil tatarák z krevet, risotto a jako dezert tiramisu.

Co ty a hudba? Co si rád pustíš třeba při vaření?
Italská hudba mě doma okamžitě dostane do nálady – v Itálii je to logické. 😀 

Vůně domova – difuzér Maison Berger x Starck.

Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Kromě italské kuchyně, která je pro mě top, mám na druhém místě asi japonskou.

Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Jako dítě (a i teď) si často dávám jednoduché těstoviny na másle s parmazánem, ale to asi čtenáře nezajímá. Tak například risotto! 

Preferuješ sladké nebo slané?
Ráno v Itálii sladké, na Slovensku slané, ale celkově slanému.

Hranolky nebo salát?
Na 80 % salát, 20 % hranolky.

Kávu nebo čaj?
Káva.

Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Fotbalista, možná Pelé.

Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíše zastáncem intimnějšího stolování? 
Určitě intimnějšího stolování.

Maska z Benátek ala Boris Brejcha.

Když se vaří voda, skládám muziku – moje vášeň.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ani ne, v jednoduchosti je přece krása.

K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíš nám, jaké máš rád alko a nealko?
Nealko – voda a pomerančový fresh. K jídlu – ke každému jídlu patří správný pohár vína.

Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevil v poslední době?
Nový mixér od SMEG.

Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Možná ještě pár metrů navíc, jinak mám vše. 😄

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností