

Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím v Bratislavě, ve Starém Městě (Stein dvor), sám a celkem dobře.
Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Ne, bydlím sám.
Jak bys popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Komfortní, útulné a relaxační.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
V Itálii určitě ano, ale musím říct, že i u mě doma v Bratislavě.
Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Nejvíce si cením jednoduchost a praktičnost – proto je ostrůvek skvělý nápad.
Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni?
Kvalitní nože, mixér a hezké misky, nádoby či pomůcky.
Bez kterých věcí se Andrea Ena v kuchyni neobejde?
Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
V lednici musím mít vždy alespoň kousek (nebo víc) sýra.
Co jsi naposledy uvařil/upekl?
Naposledy jsem dělal risotto a včera jsem pekl super zdravý banánový koláč s ricottou a kousky čokolády.
Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil vzácné návštěvě, kdybys chtěl udělat opravdu dojem?
Považuji se za kuchaře, který dělá dobře to, co dělá, a přitom se umí bavit. Pro vzácnou návštěvu bych připravil tatarák z krevet, risotto a jako dezert tiramisu.
Co ty a hudba? Co si rád pustíš třeba při vaření?
Italská hudba mě doma okamžitě dostane do nálady – v Itálii je to logické. 😀
Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Kromě italské kuchyně, která je pro mě top, mám na druhém místě asi japonskou.
Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Jako dítě (a i teď) si často dávám jednoduché těstoviny na másle s parmazánem, ale to asi čtenáře nezajímá. Tak například risotto!
Preferuješ sladké nebo slané?
Ráno v Itálii sladké, na Slovensku slané, ale celkově slanému.
Hranolky nebo salát?
Na 80 % salát, 20 % hranolky.
Kávu nebo čaj?
Káva.
Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Fotbalista, možná Pelé.
Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíše zastáncem intimnějšího stolování?
Určitě intimnějšího stolování.

Maska z Benátek ala Boris Brejcha.

Když se vaří voda, skládám muziku – moje vášeň.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ani ne, v jednoduchosti je přece krása.
K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíš nám, jaké máš rád alko a nealko?
Nealko – voda a pomerančový fresh. K jídlu – ke každému jídlu patří správný pohár vína.
Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevil v poslední době?
Nový mixér od SMEG.
Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Možná ještě pár metrů navíc, jinak mám vše. 😄






