Od ptačí klece k pánvím a hrncům
Zní to trochu neuvěřitelně, ale všechno to začalo prodejem ptačích klecí a jiných žádaných kovových výrobků. Nadaný řemeslník Paolo Ballarini vydělal potřebný kapitál a v roce 1889 založil v Rivarolo Mantovano svou vlastní dílnu orientovanou na zpracování kovu. A protože byl mladý Paolo šikovný, firmě se dařilo natolik, že již ve třicátých letech dvacátého století dodávala na trh 200 různých výrobků z kovu, včetně hrnců a pánví.
Na začátku 20. století předává Paolo Ballarini vedení společnosti svému synovi Angelovi. Pod jeho vedením se nabídka produktů dále rozšiřuje, mimo jiné se v nabídce objevují i věhlasné neapolské kávové konvice, pánve na smažení, struhadla, nejrůznější ohřívače, ale i koupací vany.
Specialista na nepřilnavý povrch
V roce 1960 dospěla firma Ballarini ke strategickému rozhodnutí – zúžit nabízený sortiment a specializovat se - vyrábět výhradně pánve, hrnce a rendlíky s nepřilnavým povrchem. V roce 1967 tak spatřuje světlo světa první nádobí Ballarini s nepřilnavým povrchem, což svého času představovalo opravdovou inovaci. První pánvičky a hrnce s nepřilnavým povrchem z roku 1967 nyní zaujímají čestné místo ve firemním muzeu.
Světový úspěch nepřilnavých pánví
Díky rozšíření kapacity linky na aplikaci nepřilnavého povrchu v roce 1973, mohla Ballarini úspěšně exportovat své vysoce inovativní produkty na světové trhy. Z malé italské rodinné firmy se tak stal světoznámý producent nepřilnavého nádobí.
Díky zkušenostem s opracováním kovů a aplikací nepřilnavého povrchu rozšiřuje Ballarini v roce 1980 svou linku na nanášení nepřilnavého povrchu a přichází s další inovací – aplikací nepřilnavých materiálů i na vnější povrch pánví a hrnců, což umožnilo ještě více rozšířit produktovou řadu: rozličná síla materiálu, barvy a různé druhy nepřilnavých materiálů.
V roce 1996 Ballarini znovu expanduje a vylepšuje své výrobní kapacity, což umožňuje spuštění další high-tech linky pro nanášení sklovitého smaltu. Tento vysoce kvalitní, extrémně tvrdý a odolný materiál se používá na úpravu vnějšího povrchu pánví a velmi populární je zejména v Německu a ve Francii.
Thermopoint - poznáte kdy začít smažit či restovat
Dalším významným milníkem v historii Ballarini bylo uvedení Thermopointu v roce 2004. Tato inovativní technologie představuje energeticky úspornou metodu pro dosažení těch nejlepších výsledků při smažení na pánvích. Díky Thermopointu integrovanému do rukojeti pánví snadno poznáte, kdy má pánev tu správnou teplotu pro smažení.
Součást ZWILLING group
V roce 2015 se Ballarini stává součástí skupiny ZWILLING group, která je synonymem pro kvalitu, inovace a design nejen v oblasti kuchyňského vybavení, ale i beauty produktů. Zwilling patří k celosvětovým leadrům v oboru prémiového spotřebního zboží.
Společnost Ballarini nyní
Ballarini je přední světový producent v oboru nepřilnavých pánví. Největší předností značky je spojení s národní Italskou kulinářskou tradicí, kterou vkládají do inovací vlastních výrobků. Pro nepřilnavé nádobí Ballarini platí vyjádření „Budoucnost tradice“. V poslední době se značka Ballarini stala centrem zájmu právě pro její inovativní myšlení, které chce značku posunout do každé moderní kuchyně. Pro příklad jeden z výstupů tohoto projektu je Circolo della Qualità (kruh kvality), ve kterém se nachází kulinářští experti, šéfkuchaři, gurmeti stejně jako umělci, spisovatelé a vědci za účelem organizovat různá setkání na podporu kulinářského umění v nejširším obzoru. Neustále se zlepšující produkty a myšlenky společnosti Ballarini pro ty, kteří v sobě našli zalíbení ve vaření a mají rádi kvalitní nádobí.
Ballarini je jedna z nejvýznamnějších továren v Evropě a to nejen díky počtu ručně zpracovaných výrobků (okolo 12 milionů kusů za rok), ale také v oblasti aplikovaných inovativních technik a z hlediska designu. Značka Ballarini zastává hned několik segmentů moderního kulinářství a to vybavením pro domácnost, různých jídelen ale také nádobím pro největší špičku ve svém oboru, a to pro šéfkuchaře.
Hlavní výhody:
- pánve s nepřilnavým povrchem umožňují zdravé vaření s minimem tuku,
- funkce Thermopoint spoří energie,
- využití pro indukci,
- otestováno šéfkuchaři,
- snadná údržba, umyto za pár sekund,
- bohatý výběr velikostí a tvarů.
Portfolio produktů:
- hluboké pánve,
- wok pánve,
- nepřilnavé pekáče,
- pánve na palačinky a na lívance,
- grilovací pánve,
- zapékací misky,
- rendlíky.
Více na blogu
7 důvodů, proč mezi Ballarini pánvičkami najdete tu pravou
Na pánvi 1: Risotto s chřestem a sýrem toma
Na pánvi 2: Krevety s chilli, petrželí, česnekem a vínem Vermentino
Na pánvi 3: Jehněčí kotlety s pistáciovou krustou a tymiánovými bramborami Grenaille
Na pánvi 4: Fettuccine alla Alfredo
Extrémně odolné pánve Torino od značky Ballarini
Jak správně pečovat o nádobí Ballarini
FAQ Často kladené otázky k nádobí Ballarini