Barvy roku 2021. Jak se vám líbí?

25. ledna 2023
Barvy roku 2021. Jak se vám líbí?
Trendovými barvami letošního roku se stala šedá Ultimate Gray a jasná žlutá s názvem Illuminating. Barevná kombinace lehce usedlé šedé a atraktivní žluté v sobě tak zosobňuje podle vyhlašovatele spojení vytrvalosti s nadějí, praktičnosti s odvahou. A to jsou rozhodně vlastnosti, které tento rok budeme všichni potřebovat.

Jak vznikají barevné trendy roku?

Šedá jako klidná, kotvící síla, stabilní jako skála a žlutá, představující pozitivní energií zářící slunce – světlo na konci tunelu...Proč zrovna tyto barvy? Odpověď na výše uvedené otázky je nečekaně jednoduchá. O to, jaká barva bude v módě se zajímají především velcí výrobci barev. Za jednu z největších autorit platí americká instituce zvaná Pantone Color Institute, která své barvy volí už přes dvacet let. Před vyhlášením její odborníci pečlivě analyzují současné trendy ve světě kultury, společenské globální dění, nové technologické procesy, nadcházející významné události v oblasti sportu nebo třeba velké objevy. Vše proto, aby správně vybrali odstín, který následně ovlivní zejména módu, architekturu, design, umění i životní styl. Takže si vlastně barvu roku svým způsobem předurčujeme svým globálním chováním a vystihuje tak celkovou náladu společnosti.

Stabilní šedá se zářivou žlutou

"Stabilní šedá Ultimate Gray v kombinaci se zářivou žlutou vyjadřuje spojení odvahy a pozitivního myšlení. Praktická a skálopevná a zároveň hřejivá a optimistická, právě taková je barevná kombinace, která nám dodává nezdolnost a poskytuje naději. Potřebujeme se cítit povzbuzeni a povzneseni; to je pro lidského ducha zásadní."

Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Institutu barev Pantone

Paleta barev nového tisícíletí

Barvu roku společnost Pantone stanovuje od roku 2000, od té doby se zatím stalo jen jednou, a to před pěti lety v roce 2016, kdy byly stejně jako letos vybrány barvy dvě. Reagovaly tehdy na situaci ohledně rovnosti pohlaví.


Kotva a povzbuzení

Vybrali jsme pro vás kousky, které se mohou stát spolehlivou kotvou v rozbouřeném světě či milým zdrojem pozitivních myšlenek, kdykoliv je použijete nebo se na ně podíváte. Veselá žlutá, teplá a hřejivá jako slunce, dodává tolik potřebnou sílu. Šedá zase přináší klid, jistotu a stabilitu. Vzájemně se doplňují nejen vlastnostmi, ale i v rámci barevného spektra jedna zvýrazňuje druhou. A to bez ohledu na fakt, zda jsou trendy nebo ne. A proto líbí-li se vám jejich vzájemná kombinace, můžete se u nás inspirovat.

Související a doporučené produkty