Velikonoční stolování v 5 krocích

08. února 2024
Velikonoční stolování v 5 krocích
Potěšte svoje oči a rozveselte duši. Ostatně ne nadarmo se říká, že jíme i očima.



Jarně vyzdobený dům či byt, k tomu krásně prostřený stůl s velikonočními dekoracemi je jedna věc, ale svátek dělá svátkem právě společné posezení a sdílení svátečních okamžiků s rodinou či přáteli. Nemáte-li to štěstí, že vlastníte sváteční porcelán po babičce, inspirujte se třeba od Villeroy & Boch nebo Rosenthal, kde najdete dekory jak s přírodními, tak i roztomilými zaječími velikonočními motivy. Oba jsou pro jarní stolování jako stvořené. Potěší oči a rozveselí duši, a také dotvoří celkový dojem z připravených pokrmů.
Velikonoční stolování v 5 krocích

Sváteční tabule hezky a rychle

Nepyšní-li se váš stůl pěknou dřevěnou deskou, je vhodné jej zakrýt svátečním, vyžehleným ubrusem neutrální barvy, který můžete oživit barevným běhounem a ubrousky. Na výzdobu kromě velikonočních dekorací použijte jakékoli jarní květiny či větvičky ve váze, na misce či volně na stole. Nic nezkazí ani vhodný svícen. Jedinou podmínkou je, aby květiny nebyly příliš aromatické a také aby ony ani dekorace nebránily vašim hostům ve výhledu. Pokud bude navíc jejich barva ladit s vyzněním prostřeného velikonočního stolu, bude celkový dojem o to lepší.

V&B

Vybalte talíře

Podle počtu hostů založte podkladové servírovací (klubové talíře) s ubrouskem, na který pak můžete postupně servírovat další velikonoční ukázky vašeho kulinárního nadšení, předkrmem na dezertním talíři počínaje, přes jarní polévku v hlubokém porcelánovém talíři po šťavnaté masíčko na klasickém porcelánovém jídelním talíři. Speciální pečivový talíř pak použijte v případě, že plánujete podávat drobné pečivo nebo zákusky.

Co si počít s příbory?

Kolik a jaké použijete záleží pochopitelně na chodech, kterými chcete své hosty potěšit. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem. Blíž k talíři jsou příbory, kterými se bude jíst později.

3 x a dost

Skleničky na sváteční stůl připravte buď do trojúhelníku nebo do řady, vždy však maximálně 3 druhy, protože jinak by stůl byl nepřehledný. Potřebujete-li více sklenic, přineste je až zároveň s podávaným nápojem, třeba na vhodném tácu nebo podnosu.

sada nápojového skla Villeroy & Boch Maxima

Dezert a nezbytná kávička

V našich zemích bývá zvykem zakončit hodování něčím sladkým a kávou, popřípadě čajem. Tu podávejte až poté, co odklidíte ze stolu všechno předchozí nádobí, nemáte-li možnost rovnou přejít k jinému stolu. Porcelánový šálek s podšálkem nebo ozdobný hrnek s jarními motivy je pro sváteční příležitost tou nejlepší volbou.

Související a doporučené produkty