Krásné a slavnostní stolování

27. prosince 2022
Krásné a slavnostní stolování

Slavnostní servis pro výjimečné okamžiky ještě podpoří neopakovatelné kouzlo sváteční chvíle. Velké rodinné oslavy a vánoční svátky jsou přesně tou příležitostí, která si takové nádobí zaslouží.

Někdy není čas si jídlo dostatečně užít, ale když už si chvilku najdeme a usedneme všichni společně ke stolu, naše jídelní tabule se stane součástí cenných vzpomínek, které píšou rodinnou historii.

Krásné a slavnostní stolování

Jsme přesvědčeni, že z toho důvodu by měl být krásný jídelní servis součástí každé domácnosti. Talíře, příbory, tácy a mísy či etažéry, zkrátka vše potřebné pro sváteční servírování naleznete také zde.

Sváteční tabule

Nepyšní-li se váš stůl pěknou dřevěnou deskou, je vhodné jej zakrýt svátečním ubrusem neutrální barvy, který můžete oživit tematickým, vánočním běhounem a ubrousky. S výzdobou dekoracemi šetřete, pokud váš sváteční servis je barevný sám o sobě. Nic však nezkazí aranžované malé smrkové větvičky, malá vánoční hvězda nebo čerstvé květiny ve váze. Hezkým a stylovým doplňkem je i vhodný svícen. Jedinou podmínkou je, aby květiny nebyly příliš aromatické a také aby ony ani dekorace nebránily vašim hostům ve výhledu. Pokud bude navíc jejich barva ladit s vyzněním prostřeného svátečního stolu, bude celkový dojem o to lepší.

Vybalte talíře

Jako první talíře založte podle počtu hostů podkladové servírovací (klubové talíře) s ubrouskem. Na tento velký talíř pak můžete postupně servírovat váš vánoční chod, respektive ukázky vašeho kulinárního snažení, předkrmem na dezertním talíři počínaje, přes štědrovečerní polévku v hlubokém porcelánovém talíři po smaženého kapra se salátem či jinou vánoční delikatesu na klasickém porcelánovém jídelním talíři. Speciální pečivový talíř pak použijte v případě, že plánujete podávat drobné pečivo nebo zákusky. Ty ale můžete servírovat i v pečivovém košíčku.

Co si počít s příbory?

Kolik a jaké příbory použijete záleží pochopitelně na chodech, kterými chcete své hosty potěšit. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Malá lžička se používá na krém, dezertní vidlička na klasické dezerty. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem. Blíž k talíři jsou příbory, kterými se bude jíst později.

Svižně elegantní sváteční prostření: porcelánový servis Toy´s Delight Royal Classic, příbory Boston a nápojové sklo Opéra

Ubrousku prostři se

Papírové ubrousky mohou stát na talíři v podobě trojúhelníku či jiného 3D obrazce, nebo jen ležet vlevo pod vidličkou. Také je můžete naaranžovat do vázy či vyšší sklenice nebo použít stojánek na ubrousky nebo kroužky. Je to rychlé a praktické. Pokud máte dost času a chcete si více vyhrát, použijte naškrobené textilní ubrousky, které vypadají mnohem slavnostněji. Můžete je rovněž postavit na talíř, nebo je složit vlevo od vidličky. Při jídle se dává látkový ubrousek na klín. Po jídle se látkový ubrousek dá vedle talíře – ne do něj!

Skleničky – 3 x a dost

Slavnostní nápojové sklo Villeroy & Boch Toy´s Delight. K dispozici sklenice na šampaňské, bílé a červené víno.

Skleničky na sváteční stůl připravte buď do trojúhelníku nebo do řady, vždy však maximálně 3 druhy, protože jinak by stůl byl nepřehledný – sklenku na víno, sklenku na likéry a sklenku na pití, které se podává jako první. Potřebujete-li více sklenic, přineste je až zároveň s podávaným nápojem, třeba na vhodném tácu nebo podnosu.


Dezert a nezbytná kávička

V našich zemích bývá zvykem zakončit hodování něčím sladkým a kávou, popřípadě čajem. Tu podávejte až poté, co odklidíte ze stolu všechno předchozí nádobí, nemáte-li možnost rovnou přejít do jiné místnosti. Vánoční cukroví k nabídnutí vyložte na speciální talíř, podnos nebo etažér.

Čaj o páte servírovaný stylově s Villeroy & Boch Toy´s Delight: Etažér na cukroví 24 cm, konvice na čaj objem 1,5 l a čajový šálek 200 ml, zkombinovaný s červeným podšálkem o průměru 17 cm.

Čaj o páte servírovaný stylově s Villeroy & Boch Toy´s Delight: Etažér na cukroví 24 cm, konvice na čaj objem 1,5 l a čajový šálek 200 ml, zkombinovaný s červeným podšálkem o průměru 17 cm.

Související a doporučené produkty