Kimchi s moravskými kořeny

05. září 2022
Kimchi s moravskými kořeny

Kvašená zelenina jako vitamínová bomba

Korejská fermentovaná zelenina, neboli kvašené zelí na mnoho variací z různých ingrediencí, má v současné moderní gastronomii neodmyslitelné místo na pozici chuťovky a zdravé přílohy. O vysokém obsahu vitaminu B a mastných kyselin není pochyb, ale co byste řekli kimchi s nádechem moravským, tedy kvašenému s okurkou nakládačkou. To je teprve vitamínová bomba, bez níž si jarní detox nedokážu představit. A přitom je to tak snadné. Jdeme na to:

Kimchi s moravskými kořeny

Ingredience

Na jednu zavařovací sklenici Kilner se dvojitým šroubovacím uzávěrem o objemu 0,75 ml je potřeba: 

  • 100 gramů čínské zelí
  • 100 gramů bílého zelí
  • 1 menší bílá ředkev
  • 1 bílá cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 velké okurky nakladačky
  • 1 menší chilli paprička nebo lžička sušeného chilli
  • 3 stroužky česneku


  • 2 lžíce kmínu nedrceného
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 3 lžíce hrubozrnné mořské či himalájské růžové soli
  • 2 lžíce nakládaného zázvoru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky čerstvého koriandru
  • 350 ml vlažné vody

Postup

1) Oba dva druhy zelí, zbavte nehezkého lupení a ideálně nakrouhejte nebo nakrájejte na nudličky. Oloupanou cibuli si nakrájejte na středně velké nudličky. Na řadu přichází ředkve a mrkev. Oškrábejte je škrabkou a nakrájejte na menší kolečka. Všechnu výše zmíněnou zeleninu přendejte do větší mísy, prosolte hrubozrnnou mořskou solí a nechejte přes noc uležet pod utěrkou, ideálně při pokojové teplotě.

2) Okurky rychlokvašky si pomocí kartáčku očistěte a nakrájejte na kolečka, chilli papričku očistěte od jadřinců a nakrájejte na velmi drobné kousky. Dávejte přitom pozor na oči.  Stroužky česneku prolisujte, okurku si přendejte do menší misky, smíchejte s oběma druhy kmínu, nasekaným čerstvým koriandrem a nakládaným zázvorem. Lehce promíchejte.

3) Druhý den vytáhněte odpočinuté zelí, stejně tak jako provoněnou okurkovou směs. A jde se kolaborovat, nebo spíše přátelsky korejsko-moravsky družit. Okurkovou směs přendejte k zelí a ještě jednou zlehka promíchejte. A jde se na zlatý hřeb celého procesu – tedy na procesu kvašení. A vy nebuďte nakvašení, že to celé trochu déle trvá. O to lepší bude výsledek, tomu věřte.

4) Teď přijde na řadu sklenice. Vím, že se v rámci kvašení čili fermentace upřednostňují kameninové láhve, ale práce s tlustostěnným sklem s dvojím šroubovacím uzávěrem je skvělá v tom, že má rysku a vy tak můžete pozorovat proces kvašení takřka v přímém přenosu. Jde se na to. Směs začněte vkládat do sklenice.

 Každou vrstvu o výšce cca 20 centimetrů, udusejte/upěchujte rukou, přidejte bobkový list, čerstvý koriandr, trochu cukru a takto opakujte. Nenaplňujte sklenici úplně po okraj, ale cca pět centimetrů pod hrdlo. A víte proč? Protože zelenina během kvašení pracuje – a to doslova. Vlažnou vodou o teplotě cca na 70 stupňů, zalijte obsah sklenice, ne však úplně po okraj. Zelenina by v láku měla být „utopená“.  Na závěr promíchejte vařečkou.

5) Sklenici nezavírejte, protože v průběhu kvašení přiléváte vodu, která se odpařuje. Zakryjte plátnem, nebo utěrkou a s obsahem, který je již natěšený na kvašení, uložte někam do růžku v pokoji či ve špajzu, ideálně na teplejší místo. Celý proces trvá cca 6 dní. Po celou dobu hlídejte obsah, aby byl celý potopený a dle potřeby zalévejte vlažnou vodou. Vždy po zalití promíchejte a 2x během celého procesu zlehka dosolte. Jakmile se na povrchu začnou tvořit větší bublinky, měla by být zelenina. Hotová. Teď už jen pečlivě očistěte okraj a zašroubujte sklenici. Nejdříve přiklopte víčko, a pečlivě utáhněte závit.

6) Uchovejte v lednici a vždy po konzumaci nezapomeňte sklenici uzavřít. Vitamínová česko-korejská bomba nejvíce chutná ke grilovanému masu, nebo lehký salátek třeba k nedělní kachýnce místo těžkopádného dušeného zelí. Možností konzumace je mnoho, tak jen kimchi, do toho!

Sklenice Kilner na zavařování či nakládání

V čem tkví úspěch sklenic Kilner na zavařování či nakládání se dvojím šroubovacím uzávěrem?

Patentní šroubovací uzávěr se skládá ze dvou částí – těsnícího víčka a šroubovacího vrutu kolem hrdla a díky tomuto systému se obsah sklenice zavakuuje. Co je však veledůležité - vrut musí dokonale těsnit na hrdle. Velkou výhodou je, že sklenice je vyrobena z pevného tlustostěnného skla, a tak se dá mýt v myčce. Další výhodou, například při kvašení je, že můžete přes sklo celý proces fermentace sledovat. Pro kreativce tělem i duší navíc i to, že si sklenici můžou odekorovat a využít i ozdobnou hlavičku na víčko.

Alternativou je speciální Kilner set, která je přímo pro kvašení čili fermentaci určena!

Oblíbenost Kimchi

Proč je kimchi tak oblíbené?

Základ korejského národního jídla, plného antioxidantů, tvoří zelenina, které je doplněna o různé druhy koření, semínek a dalších ingrediencí. Hlavní složku tvoří zelí, ať už je o pekingské, nebo pak choi, či čínské, další neodmyslitelnou surovinou je cibule, jarní cibulka, ředkev, různé druhy klíčků, zázvor a česnek. Chuťovým kombinacím  se meze nekladou, ať už sáhnete po mrkvi nebo kedlubně, nikdy neuděláte chybu. Zabrousíme-li do historie, šlo vlastně o způsob, jak uchovat nejvíce pěstovanou korejskou zeleninu v zimním období po delší dobu – což je hlavní výhoda fermentace. Uchová danou surovinu díky kvasnému procesu na delší dobu. . Co rodina, to trochu odlišný recept na nakládané zelí, který se přenáší na z generace na generaci.

Co by ale v kimchi nikdy nemělo chybět, je rybí omáčka, která mu dodá typicky „asijskou“ chuť. Jeho charakteristická křupavost, kombinace mnoha chutí, ať už výrazných, či méně výrazných, koření, která se prolíná s kyselostí a s rybím „ocáskem“. To vše jsou chutě a vůně, které objevíte v tomto korejském národním zeleninovém zlatě.

Díky procesu fermentace, neboli kvašení dochází k uvolnění mnoha vitamínů. Tradiční kimchi je bohaté na vitamin D a B a má velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže se vřele doporučuje při redukční dietě. Dalším velkým plusem jsou jeho antioxidační až detoxikační účinky. Kdo chce začít s jarním detoxem, měl by po kimchi sáhnout minimálně 4x do týdne.  Má nízkou hladinu cholesterolu, takže se stalo součástí jídelníčku nejen při redukční, ale například při jaterní dietě. 

Tahle křupavá pikantní pochoutka si našla oblibu v moderní studené kuchyni, ale můžete ji jen tak chroupat místo chipsů u televize. Uvidíte sami, že si na něj brzy uděláte zdravou závislost. Často se servíruje jako salátová příloha, ale je také součástí mnoha rýžových pokrmů. Dokonce existuje polévka z kimchi.

Zajímavost: Někdo doporučuje vypití láku od okurek, někdo kimchi.  Uvidíte sami, že díky této fermentované vitamínové bombě se po protančené noci postavíte na nohy raz dva.

A takto vypadalo nakladání u nás na prodejně

Autor textu, receptu: Daniela Turecká,  autorka kuchařky Nalož to

Související a doporučené produkty