Jak vybrat čaj?

11. dubna 2024
Jak vybrat čaj?
Jak působí čaj a jaké druhy lze koupit? Čemu říkáme čaj a z čaje to není? Jak jej správně připravit a z čeho nakonec pít?

Nejrozšířenějším nápojem světa je bezesporu voda. Hned druhé místo však se svou více než pětitisíciletou historií patří čaji. Vždyť se jej ročně na světě prodají neuvěřitelné tři miliony tun a vypije více než 36 tisíc šálků každou sekundu. Zatímco před nějakým čtvrtstoletím jsme znali nejvíce porcovaný čaj Pigi, dnes se z mnohých z nás stávají znalci a fajnšmekři. Tu žádáme zelený, onde rooibos, ptáme se po bílém nebo po čajových směsích.
Jak vybrat čaj?

Co je vlastně čaj?

Ten pravý se vyrábí louhováním listů čajovníku, což je zelený keř s drobnými bílými kvítky, jemuž se daří především v tropickém podnebí s vysokou vlhkostí a slunečním svitem. Není překvapením, že více než polovinu produkce obstarávají Čína spolu s Indií, následovány Srí Lankou (Cejlonem), Keňou a Tureckem. Podle legendy se jeho objev připisuje čínskému císaři Chen-Nungovi. Když spal pod čajovníkovým keřem, spadly mu do misky s vodou čajové lístky. Nápoj mu nejen zachutnal, ale přinesl také povzbuzující účinky. Do Evropy je ovšem přivezli na svých lodích portugalští a holandští námořníci teprve v 15. století a v Rusku zavoněly samovary ještě o dvěstě let později, než přivezli z Asie čaj po souši.

Čajové lístky se sklízejí zpravidla ručně až čtyřikrát ročně některou ze speciálních technik podle zralosti. Poté lístky zavadají a ztrácejí až 50 % objemu vody, čímž se stávají měkčími a tvárnějšími. Následuje ruční rolování. Při něm popraská pletivo lístků a uvolní se esenciální oleje. Pak přijde na řadu "oxidace", někdy nesprávně nazývaná fermentace, při níž lístky působením kyslíku černají. Zelené čaje fermentují velmi krátce, modré krátce a černé naopak velmi dlouho. Čaj ještě čeká sušení při teplotě 95 °C až do 5 % původní vlhkosti. Nakonec se čaj třídí podle kvality na celé lístky, zlomky a čajový prach.

Čaj je také přirozeným antioxidantem. Má vysoký obsah molekul zvaných polyfenoly, které jsou velmi účinné při eliminaci volných radikálů. Špatné stravování, životní prostředí, stres, kouření, alkohol, sluneční záření, některé léky, atd. patří mezi faktory zvyšující množství volných radikálů v těle.

Stejně jako káva obsahuje kofein, v čaji najdete thein, který přirozeně stimuluje a zvyšuje koncentraci. V těle je však distribuován pomaleji než kofein a jeho povzbuzující účinky neprovází nežádoucí pocity zrychlení či rozrušení.


Druhy čajů

Trochu jiný nápoj je Maté – jihoamerický povzbuzující nápoj z byliny yarma mate, někdy zvané „paraguayský“ nebo „brazilský“ čaj. Tradičně se připravuje ve vydlabané vyschlé tykvičce pomocí brčka bombilla. Jeho stimulující účinky působí matein. Potlačuje tělesnou i duševní únavu a posiluje pozornost. Louhuje se 3 – 4 minuty ve vodě teplé 85 – 90 °C.


KusmiTea Detox

V našich zeměpisných šířkách je známý i rooibos. Ani to není čaj v pravém slova smyslu, byť je pro typickou barvu nálevu označován jako „červený čaj“. Rooibos je jihoafrický keř s tenkými jehlicovými listy. Neobsahuje žádný kofein. Proto jej můžete popíjet po celý den i večer a je skvělou alternativou pro ty, kdo by se kofeinu a teinu měli vyhýbat. Připravuje se 3 – 4 minuty ve vodě teplé 90 – 95 °C.

KusmiTea Feel Zen

Bílý čaj je neoxidovaný. Sklízí se pouze v Číně a jde o první pupeny na začátku vegetace, proto je nejvzácnější. Z Číny a Tchaj-wanu pochází oolong – „zelenomodrý“ čaj. Jde o jakýsi mezistupeň mezi černým a zeleným čajem s nasládlou chutí zeleného. Asi 20 % světové produkce tvoří minimálně oxidovaný zelený čaj a více než tři čtvrtiny pak černý čaj. Oba se dále dělí podle tvaru a velikostí lístků do dalších podkategorií.

KusmiTea Tropical White

Čajové směsi

Společnost Potten & Pannen – Staněk má tu čest ve střední Evropě ekluzivně nabízet čajové směsi KusmiTea z mistrovského odkazu petrohradské rodiny Kousmichof. Jsou dosud vyráběné podle přísně utajovaných původních receptur. Vedle nich Kusmi Tea nabízí více než sedmdesát variant černých, zelených nebo červených čajů a čajových směsí té nejvyšší kvality. Používá výhradně celé čajové lístky, které nakupuje od pěstitelů z nejlepších lokalit v Indii, Číně a na Srí Lance.

Exkluzivní kategorii tvoří legendární ruské směsi – aromatizované černé čaje, ochucené citrusy a kořením. Klasické černé čaje ve druhé skupině jsou silné čaje buď jednodruhové černé (ranní) nebo podtržené jemnými výtažky vanilky či čokolády pro „čaje o páté“. 

Třetí kategorii zastupují klasické zelené čaje buď čisté nebo aromatizované extrakty květin či ovoce. Jsou ideální k celodenní konzumaci. Unikátní směsi bylin a ingrediencí s prokázanými pozitivními účinky pak od roku 2007 tvoří poslední skupinu – wellness.

Ochutnejte stejné nápoje, jaké od roku 1880 pili příslušníci ruské carské rodiny. Třeba nejoblíbenější čaj Kusmi Prince Vladimir, pojmenovaný po kyjevském velkoknížeti nebo směs indického a cejlonského čaje s bergamotem, citronem a pomerančovými květy, inspirovanou legendami o vévodkyni Anastasii, dceři cara Mikuláše II.

Nejmladším sloupem sortimentu Kusmi Tea jsou směsi s prokázaným pozitivním účinkem na lidské zdraví a organismus. V jejich čele stojí Detox – delikátní směs jihoamerického povzbuzujícího čaje maté, zeleného čaje a citronové trávy pro očistu i osvěžení těla. Dokonalému vzhledu a očistě pleti pomůže „nápoj krásy“ BB Detox – zelený čaj s maté a špetkou grapefruitu. Pro povzbuzení smyslů sáhněte po výtečné směsi černého čaje s kořením, guaranou a lékořící jménem Sweet Love nebo po Boost, v němž maté a zelený čaj doplňují tóny skořice, zázvoru a bergamotu. Raději byste zklidnili? Proč ne, máme pro vás Be Coolsladký čaj s lékořicí a mátou. Nechejte se osvěžit mixem zeleného čaje, máty a mořské řasy Algotea, případně pro chvíle bezstarostného odpočinku sáhněte po Euphorii s praženým maté, čokoládou a pomerančem.

Jak správně připravit čaj

Začněme správným uchováním. Aby si váš čaj nebo čajová směs zachoval optimální chuťové i aromatické vlastnosti, ponechejte jej v temné vzduchotěsné nádobě na suchém a temném místě. Výborně se vám mohou hodit dózy Wesco nebo Rösle. Čajové směsi Kusmi dodáváme v originálních designových nádobách, v nichž jej můžete bez obav ponechat.

Už víme, že nápoj zvaný čaj je výluh listů čajovníku (potažmo maté nebo rooibos anebo čajových směsí). Tak jednoduché to ovšem není. Rozhoduje délka louhování a teplota vody. Černý čaj vyžaduje 3 – 4 minuty ve vodě teplé 85 / 90 °C, zelený čaj 3 – 4 minuty v teplotě 75 / 80 °C a bylinné směsi 5 – 6 minut v 95 / 100 °C. Ptáte se jak na to? Vyzkoušejte naše konvice na vodu například americké značky KitchenAid, kde si teplotu vody můžete předem nastavit. Dobrý čaj ze špatné vody rozhodně neuděláte. Nechce se vám nosit PET lahve a tekutině z vašeho vodovodu nedůvěřujete? Vyzkoušejte filtrovanou, například systémem německé společnosti Brita.

Kardiaci, těhotné ženy, děti a další lidé však mohou být na tein citliví. Ani oni se však nemusí oblíbeného nápoje vzdát, tein lze odstranit. Postup je jednoduchý: čaj na minutu zalijte vodou požadované teploty. První nálev slijte a čaj znovu zalijte vodou příslušné teploty a nyní již nechejte luhovat doporoučenou dobu. Nápoj zbavíte teinu, aniž byste přišli o jeho chuť a vůni.

A jak připravit ledový čaj? Máte dvě možnosti. Horký nálev připravíte ze dvou lžiček či dvou sáčků čaje a ¼ litru vroucí vody a nechejte 3 – 4 minuty louhovat. Nálev pak přelijte do džbánu, naplněného ze ¾ ledem a promíchejte. Můžete si připravit i studený nálev. 15 g čaje nasypejte do čajového sítka (nabízíme např. výrobky firmy Rösle nebo konvice se sítkem ForLife) a nechejte v chladničce louhovat pět hodin s občasným promícháním. Před podáváním jej slijte. Vyzkoušejte čajové směsi KusmiTea Detox, Anastasia, BB Detox, Imperial Label, Kashmir Tchai, Strawberry Green Tea, Ginger-lemon, Sweet Love, Be cool nebo Rose green tea.

Z čeho pít čaj?

Porcelánová tradice

Záleží na vaší preferenci, etiketa je přitom druhořadá. Mnohým z nás se vybaví anglická tradice čaje o páté, spojená s dokonalými gentlemany a jemnými dámami, atmosférou staré dobré Británie. Lze si ji vůbec představit bez dokonalého čajového servisu? Možná jste jej zdědili po svých předcích, kteří jej chovali jako rodinné stříbro, byť je zpravidla z porcelánu.

Neměli jste takové štěstí? Nevadí. Máme pro vás výrobky superprémiové německé značky Rosenthal. Vyberte si některou ze tří svébytných značek. Tradici nejlépe vyhoví Rosenthal Classic, jehož synonymy jsou design, luxus a kvalita. Právě stříbrná čajová souprava ve stylu biedermeier inspirovala řadu Maria s dekorativním reliéfem a granátovými jablky. Ale i další rané série Monbijou a Sanssouci jsou stále stejně úspěšné jako v době, kdy byly vytvořeny. Jiným úspěšným příběhem je elegantní řada Aida z roku 1925, která zdobí jídelny několika evropských královských dvorů. Raději byste inovativní soudobý design? Pak je Rosenthal studio-line, samostatná značka vytvořená v Rosenthalu roku 1961, právě pro vás. Navrhovali pro ni Björn Wiinblad, Otmar Alt, Paul Wunderlich, Jasper Morrison, Walter Gropius a také Bořek Šípek. Preferujete funkčnost a mladistvý vzhled pro každodenní použití? Rosenthal Thomas je tou pravou volbou. Ani on v ničem nezaostává za pověstnou kvalitou Rosenthal. Praktické kolekce Trend a Loft jsou spojeny se jménem Queensberry Hunt, série Vario od Yellow Design se zase stala pojmem použitím inovativní směsi materiálů. Nejnovější servis značky Thomas, “Coup” od Konstantina Grcice, získal v roce 2003 tři mezinárodní ceny za design.

Další veleúspěšnou značkou, od níž lze u společnosti Potten & Pannen – Staněk koupit čajový servis, je Villeroy & Boch. Navazuje na odkaz Pierra-Josepha Bocha a nepřestává hledat ty nejmodernější postupy jak v oblasti optimalizace materiálů, tak funkčních vlastností. 

Usiluje prostě o udržení toho nejlepšího ze své tradice v maximální svěžesti. Výsledkem jsou uživatelsky komfortní a designově dokonalé výrobky pro každodenní použití. Za to si v roce 2004 právem zasloužil nejprestižnější cenu Innovation Award.

 Sortiment kolekcí a výrobků Villeroy & Boch je mimořádně široký a troufá si uspokojit skutečně každého. Nechte si inspirovat i vy: jedním ze symbolů sofistikovaného designu výrobků pro každodenní stolování se stala veleúspěšná řada Artesano Original s charakteristickými čistými liniemi a špičkovým řemeslným provedením. Kombinace bílého porcelánu, akátového dřeva, korku a břidlice představuje moderní interpretaci kořenů firmy Villeroy & Boch.

 Nebo je libo něco vpravdě luxusního? Co třeba Ivoire – klasická, elegantní a přitom dokonale nadčasová kolekce kostního porcelánu, inspirovaného renesančním zámeckým stylem? Lehce béžová barva, zlaté linie a jemný květinový reliéf ji předurčují ke stolování ve velkém stylu.

Pro váš jedinečný šálek čaje