Výjimečná cesta časem s kolekcí uměleckých váz Sixty & Twelve – 60 let Rosenthal studia-line

11. března 2024
Výjimečná cesta časem s kolekcí uměleckých váz Sixty & Twelve – 60 let Rosenthal studia-line
Pojďte a poznejte příběh oceněné kolekce Sixty & Twelve, která je originálním uměleckým svědectvím spolupráce s kreativními osobnostmi své doby, avantgardními umělci a dnes již legendami designu.
Výjimečná cesta časem s kolekcí uměleckých váz Sixty & Twelve – 60 let Rosenthal studia-line

Neobyčejná cesta historií designu made in Rosenthal 1961–2021

Syn zakladatele Philip Rosenthal se díky svému silně rozvinutému smyslu předvídat vývoj trhu zasloužil o vznik studia-line, ateliéru kreativní spolupráce, kterým se nemůže pochlubit žádná jiná porcelánka. Dal vznik místu, ve kterém se kombinuje forma, funkce, technologické know-how a mistrovství řemeslníků s vizemi, umem a fantazií avantgardních umělců z celého světa tak, aby společně vytvářeli originální umělecké svědectví své doby. Od roku 1961 studio-line spolupracovalo s více než 150 umělci, designery či architekty z celého světa. Společně tak dali vzniknout kolekcím či jednotlivým objektům, které se staly designovými ikonami 20. století a jsou v nabídce značky Rosenthal dodnes.

Porcelánová váza Plissée z roku 1968 od Martina Freyera

Porcelánová váza Plissé v podobě bílé cibule, vytvořená roku 1968. Autor Martin Freyer, významný německý malíř, grafik, architekt, průmyslový a bytový designér. Zabýval se designem tapet, textilií, dekoracemi z lehkých kovů a kromě jiného je také tvůrcem loga Volkswagen. S Rosenthal studiem-line spolupracoval v letech 1964-74.

Porcelánová váza Pollo z roku 1970, Tapio Wirkkala.

Porcelánová váza Pollo, ve tvaru ptačího těla, vytvořená roku 1970. Autor Tapio Wirkkala, jeden z nejznámějších světových designérů a návrhářů, finský rodák s nesmírným  tvůrčím záběrem, ikona severského designu, ověnčená mnoha cenami. Kromě jiného je autorem lahve na vodku Finlandia. S Rosenthalem spolupracoval od roku 1954.

Nesmrtelná křehká krása


Oslava 60 let tvůrčí energie

Studio-line vytvořilo například umělecké předměty podle návrhů Andyho Warhola, Victora Vasarelyho nebo Otta Piena. Vznikly zde nadčasové porcelánové servisy jako Tac od Waltra Gropia (v roce 1969), Suomi od Timo Sarpaneva (1976) nebo Moon od Jaspera Morrisona (1997) či Landscape od Patricie Urquiola (2008).

Výroční edice Sixty & Twelve je poctou k 60 letům Rosenthal studia-line. Vybrané designové vázy patří dnes již ke klasice Rosenthal, najdete mezi nimi Plissée od Martina Freyera (1968), Pollo od Tapia Wirkkala (1970), Conio od Michele De Lucchi (1994), Fast od Cédrica Ragota (2006) nebo Fondale od Office for Product Design. (2017).

Sixty & Twelve Kolekce 60 porcelánových váz je provedena ve 12 nových, ryze současných barvách

Kolekce 60 porcelánových váz je provedena ve 12 novýchryze současných barvách, vycházejících z přírody, z jejích zemitých, bílých a modrých odstínů. Nejedná se tentokrát o glazuru, ale o patentovaným způsobem probarvenou porcelánovou hmotu, další ukázku mistrovství a sofistikovaného umu řemeslníků Rosenthal. Vázy jsou v daném barevném provedení vyrobeny jen v limitovaném počtu 60 kusůedice I, po vyprodání je daný tvar vázy představen v nové barvě (z 12 barev kolekce Sixty & Twelve), a nabízen opět jen v omezeném počtu 60 kusůedice II, III atd. Každá z váz je na svém dně opatřena vyraženým pořadovým číslem. Jedná se tedy o významný sběratelský kousek, nejen krásný předmět v prostoru. 

Nové barvy původních tvarů

Nové barvy v kolekci designových váz Sixty & Twelve jsou inspirovány přírodou, zemité tóny a odstíny bílé nebo modré mají i tomu odpovídající názvy, jako např: zkamenělina, kamej, mandarinka, pískovec, propast, mořská sůl, Atlantik, Pacifik. V anglickém jazyce znějí některé názvy o něco  poetičtěji: Fossil, Cameo, Tangerine, Sandstone, Abyss, Sea Salt, Atlantic, Pacific… Stejně jako barvy jsou rozmanité i tvary – od čistě geometrických přes ty napodobující květiny,  zeleninu nebo zvíře až po fantaskně rozevláté či zvlněné.

To, co se na první pohled zdá snadné, bylo technicky velmi náročné i pro Rosenthal. Aby mohl být vyroben přesný tvar vázy, jako byl kdysi glazovaný, většinou bílý nebo černý originál, bylo třeba každou z 60 váz znovu vytvořit. Probarvená porcelánová hmota má totiž jinou hmotnost než ta běžná, a navíc se mění s každou jinou přidanou barvou. Hmotnost má vliv na stabilitu objektu před a po vypálení. S každou vázou tedy začínali od nuly, postupovali jako alchymisté, vytvářející umělecký předmět podle tajného receptu.

iF Design Award pro výroční kolekci váz Sixty & Twelve

Tuto jedinečnou kolekci designových váz v dubnu 2021 ocenila společnost iF International Forum Design GmbH cenou iF Award 2021 v kategorii „Profesionální koncept“. Rosenthal GmbH je zakládajícím členem dnešního největšího světového fóra o designu od roku 1954 a letos přijímá 294. cenu iF Design Award.

Cena iF Design Award je jedním z nejžádanějších ocenění na scéně designu a oceňuje vynikající designové úspěchy v sedmi disciplínách, od produktového designu přes architekturu po profesionální koncept. V letošním roce 2021 se jednalo o již 75. ročník, téměř 10 000 přihlášených příspěvků z celkem 44 zemí hodnotila porota složená z 98 nezávislých, mezinárodních odborníků na design.

Pro naše zákazníky uděláme cokoli a tak i vy se budete moci brzy blíže seznámit a zakoupit si některé s designových skvostů kolekce Sixty & Twelve. Nepřestávejte se těšit! A také  nezapomeňte, že vázy jsou v daném barevném provedení vyrobeny jen v limitovaném počtu 60 kusů...

Související produkty