Křehké Sněhurky v ledovém království

02. června 2022
Křehké Sněhurky v ledovém království
Květina potěší v každém čase. Zvláště v zimě je však třeba dodržet několik zásad, aby vám ve váze vydržela déle než jen jedno odpoledne.
Křehké Sněhurky v ledovém království

Na co musíte pamatovat při koupi řezané květiny v zimě


  • Především opravdu žádné z řezaných květin nesvědčí mráz. Na to dbejte už při výběru a pečlivě plánujte, jak květy dopravíte domů, samozřejmě pečlivě zabalené.
  • v květinářství nebo při přebírání květinové zásilky pečlivě zkontrolujte, zda květy nejsou již poškozeny mrazem nebo průvanem. Poznáte to podle lehce svěšených hlaviček a také hnědých skvrn, květiny ztratí svěžest a pevnost listů i stonku.


Jak udržet doma ve váze květiny dlouho čerstvé?

Pokud jste překonali venkovní mrazivé nástrahy a květina byla v pořádku dopravena na místo určení, jste na správném začátku.

Krásné vazy pro řezané květiny najdete na e-shopu a v kamenných obchodech Potten & Pannen-Staněk..

7+1 praktický tip, jak na to

Hospodaření s vodou:

  • 1. Příjem vody probíhá u většiny květin řeznou plochou na konci stonku. Proto hned po příchodu domů, dříve, než květy dáte do vázy, stonky seřízněte, nejlépe šikmým řezem o 1–3 cm, aby se obnovil částečně zaschlý řez z květinářství a květina se mohla v plné míře napít.
  • 2. Použít můžete studenou vodu z vodovodu, lépe odstátou, nikdy však ledovou, s výjimkou tulipánů, které naopak ocení i pár kostek ledu.
  • 3. Vodu měňte každý den, zejména první tři dny. Máte-li však ve vodě rostlinnou výživu, čerstvou vodu jen dolévejte.
  • 4. Každá květina potřebuje ke své spokojenosti jiné množství vody.

Věděli jste že:

  • 5. Žádným květinám nesvědčí umístění v blízkosti ovoce, protože přírodní rostlinný hormon ethylen, který každé ovoce v nějaké míře vylučuje, urychluje zrání, tedy i opadávání listů a odumírání květů.
  • 6. Skryté listy ve váze zahnívají. Pokud se stonky neočistí, voda se brzy zakalí a začne nelibě zapáchat. 
  • 7. Řezaným květinám se nebude líbit ani na přímém slunci, v průvanu, v temném koutě, u topení a tam, kde se kouří.
  • 8. Životnost řezaným květinám prodloužíte budete-li je na noc dávat na chladnější místo – do nevytápěného pokoje, mezi okna atd. (ne na mráz!)

Zvláštní zacházení a pozor na agresory!

Růže potřebují moře vody, každý den čerstvou, ponořeny by měly být do 3/4 svých stonků. Když mají vody málo, nedokážou jí nasát až nahoru, do květů a rychle vadnou.

Tulipány naopak nemají velké množství vody rády, ideální jsou stonky ponořené do max 4 cm. Pokud mají vody hodně, vytáhnou do výšky a rychle opadají.

Slunečnice patří stejně jako hortensie mezi květiny vylučující latex. Jeho vyplavování zastavíte tak, že než je dáte do vázy se studenou vodou, jejich seříznuté konce ponoříte na pár sekund do vroucí vody (hladina do 5 cm).

Gerbery jsou velmi citlivé na okvětní lístky, proto se hlaviček vůbec nedotýkejte. Budou spokojené ve váze s malým množstvím vody a výživou.

Pamatujte také, že je několik agresivních druhů květin, které zkracují životnost těm ostatním. Mezi takové patří narcisy, lilie, konvalinky a překvapivě také žluté odrůdy růží.

růže

Poklidné tóny zimy – sněhově bílá a ledově modrá

Správně zvolený tvar a velikost vázy podtrhuje krásu samotné květiny nebo celé kytice. Tvar květinové vazby a samotné vázy by měl spolu esteticky ladit, jeden druhého doplňovat, nikoli zastiňovat. Květiny musí ve váze dobře sedět, nepřepadávat na jednu nebo druhou stranu. Hezky nevypadá ani to, pokud nad vázou vykukuje jen samotná květinová hlavička. Zvolte takovou vázu, aby kytice zůstala v horní části vzdušná a nezdeformovaná a vázu dobře vymyjte.

Pro vaše křehké a voňavé krásky jsme připravili výběr z váz v tématických barvách sněhu a ledu. Doufáme, že vám poslouží pro kreativní inspiraci.

Související a doporučené produkty