Nakládané citronové kuře s česnekem s pečenými bramborami ve slupce. No nezní to báječně? Navíc vše připravíte v jednom hrnci. Vyzkoušejte super jednoduchý recept ze Zdeňkovy nové kuchařky.
Doba přípravy: 90 minut + odležení
Počet porcí: 4
Ingredience
Postup
- Nejprve si připravte nálev: do většího hrnce vsypte 250 g soli a zalijte ji pořádně litrem ohřáté vody.
- Přidejte med a míchejte, dokud se sůl i med ve vodě zcela nerozpustí. Pak přilijte 2 litry studené vody a do roztoku nastrouhejte kůru ze 3 citronů.
- Všechny citrony přepulte, vymačkejte z nich šťávu přímo do hrnce s nálevem a do stejného hrnce také vložte všechny vymačkané citrony. Přidejte palici česneku rozdělenou na půl, pepř, bylinky a promíchejte.
- Aby se nálev dostal co nejvíce do masa, kuře na stehnech mírně nařízněte a ponořte jej do něj. Dolijte 0,5 l studené vody a nechejte odležet 8-12 hodin nebo přes noc.
- Pak maso vyjměte z nálevu, omyjte pod vodou a osušte. Nálev nevylévejte!
- Pekáč nebo velký hrnec, ve kterém budete jídlo připravovat, zakápněte olivovým olejem a kuře do něj vložte.
- Podlijte půl hrnkem nálevu, přidejte 2 vylouhované citrony rozmarýn, obě půlky palice česneku a vložte do trouby předehřáté na 170°C na 90 minut.
- Brambory i se slupkou pokrájete na čtvrtky a na posledních 30 minut vložte do pekáče ke kuřeti.
Představili jsme vám recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Super jednoduše, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.
Litinové hrnce, kastroly a pekáče všech možných tvarů a velikostí typu Cocotte od německé značky Staub si můžete koupit u nás. Vaření s nimi je opravdu snadné a jde to samo. Inspirujte se, nebudete litovat!
Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladatelství Sevruga.
Další recepty podle Zdeňka Pohlreicha
21. června 2022
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
21. července 2022
Kuře Zdeňka Pohlreicha
24. července 2023
Recept na háškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
27. května 2022
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
21. července 2022
Berlínský řízek s polníčkovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha
12. ledna 2024