Kuřecí stew – jídlo z jednoho hrnce s kuřecím masem a kořenovou zeleninou

07. října 2022
Kuřecí stew – jídlo z jednoho hrnce s kuřecím masem a kořenovou zeleninou
Kouzlo tohoto receptu spočívá za prvé v tom, že jídlo se převážně dělá samo, za druhé můžete do hrnce vložit téměř vše, co dům dal. A v neposlední řadě nakrmíte jednou ranou mnoho hladových krků.

Stew, alias jídlo z jednoho hrnce, je tradiční pokrm irské kuchyně, který má neskutečně mnoho podob. Je to proto, že se v něm uplatní všechny druhy zeleniny i masa, a tak je pokaždé výsledek o trochu jiný. Jeho hlavní kouzlo tkví v pomalém vaření v jednom hrnci, kdy se v silné omáčce spojí všechny bohaté chutě masa, zeleniny i koření.

Celková doba přípravy: 80-90 minut
Z toho pomalé vaření: 60-70 minut
Počet porcí: 4-6 osob
Kuřecí stew – jídlo z jednoho hrnce s kuřecím masem a kořenovou zeleninou

Ingredience

  • 450 g kuřecích prsou s kostí, bez kůže
  • 150 g žluté cibule
  • 40 g zlatých rozinek
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 petržele
  • 2 batáty 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva krájených rajčat (cca 250 g)
  • 1 velký tuřín (brukev)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička skořice
  • lístky koriandru na dozdobení
  • sůl, pepř na dochucení

příloha:

500 g uvařeného kuskusu (cca 170 g v suchém stavu)

Postup

  1. Rozpalte ve velkém kastrolu na středním plamenu olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zezlátnout, zhruba 4-5 minut.
  2. Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list a všechno koření. Nechte 1-2 minuty koření rozvonět, nezapomeňte promíchávat, aby se koření nepřipálilo.
  3. Pak vložte do kastrolu  na hrubé kostky nakrájenou všechnu zeleninu, kuřecí prsa v celku, rozinky, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  4. Zmírněte plamen a nechte zvolna pod pokličkou dusit, dokud zelenina nebude měkká a kuře uvnitř hotové, tj půjde dobře od kosti, cca 40-60 minut.
  5. Poté maso vyndejte a nechte zchladnout, aby se s ním dalo dál pracovat.
  6. Do vzniklé omáčky mezitím přidejte rajčata a duste dalších 10-15 minut. Jakmile je maso zchladlé, natrhejte ho na kousky a vraťte zpět do hrnce. Podle chuti osolte a opepřete.
  7. Podávejte s kuskusem a ozdobte listy koriandru.

Související a doporučené produkty