Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

12. února 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Upečte si mazanec s meruňkami, mandlemi, pistáciemi a kardamomem tak, jak ho má rád vynikající cukrář-objevitel a pokušitel Josef Maršálek.

Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize Peče celé Česko a lektor naší Gourmet Academy se s vámi podělí o další ze svých osvědčených receptů.  Nadýchaný mazanec, netradičně zamotaný do rafinovaného uzlu, určitě zpestří vaše velikonoční menu a jen se po něm zapráší.

Celková doba přípravy: až 3 hodiny, z toho:

kynutí: 1–2 hodiny
pečení: cca 40 minut

Obtížnost: lehké
Počet kusů: 1

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Ingredience

na těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 250 ml mléko
  • 200 g sušené meruňky
  • 100 g máslo
  • 80 g cukr krupice
  • 50 g mandle a pistácie
  • 20 g med
  • 20 g čerstvé droždí (10 g sušené)
  • 5 g sůl
  • 1 ks vejce
  • 1 bio pomeranč na kůru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

na dokončení:

  • 1 vejce
  • 20 g hrubý cukr (cukr krystal nebo krupice)

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

1. Do zadělávací mísy přidejte všechnu mouku, rozdrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Pak přidejte med, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, vejce a koření. Vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte do těsta kousky změklého másla a hněťte do hladka.

2. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy. Ideálním pomocníkem je v této fázi přípravy kuchyňský robot, který celou práci udělá za vás během cca 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.

 3. Do hotového těsta přijdou úplně nakonec vsypat meruňky a nasekané pistácie.

4. Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple 1–2 hodiny dobře nakynout.

5. Mazanec zapleťte podle návodu níže a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40 minut, do zlatavě hnědé barvy.

Po dopečení nechte mazanec vychladnout a podávejte třeba s máslem nebo domácí zavařeninou. Je ale samozřejmě neskutečně dobrý i samotný.

Po dokynutí potřete mazanec rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem

Jak zaplést mazanec

  • Vykynulé těsto si rozdělte na 6 stejně velkých dílů a vyválejte v prameny. 
  • Prameny pak rozdělte po 3 do 2 pruhů, které položte křížem na sebe. 
  • Oba pruhy pak jednoduše  zapleťte do copu.
  • Výsledný cop smotejte dohromady do tvaru koule a nechte na plechu s pečícím papírem ještě chvilku, cca 5-10 minut vykynout
  • Po dokynutí potřete mazanec rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem. 
Spletený mazancový cop zkoulejte do koule

Další velikonoční recepty

Další velikonoční recepty