Ditin guláš pro pořádné chlapy, který bude chutnat všem

31. května 2022
Ditin guláš pro pořádné chlapy, který bude chutnat všem
Uvařte si guláš, doma v klidu, z jakéhokoliv masa, které máte rádi. Je to jednodušší, než byste čekali, chce to jen dát masu čas. Bonusem pak je, že nepotřebujete vůbec mouku.

Doba přípravy: 25 minut
Vaření: 2,5 hodiny
Počet porcí: 5–6

Tento recept připravila naše kolegyně Petra, která má na starosti náš blogkam píše většinu článků. Kromě toho se stará ještě se dvěma kolegy o náš e-shop, abyste všechny novinky viděli co nejdříve a mohli se z nich těšit. 

Petra se s vámi podělila o recept na oblíbený jednoduchý guláš, který není sice rychlý, ale převážně se dělá sám, a který ji před mnoha lety naučila vařit kamarádka Dita.

Ingredience

  • 500 g masa
  • 500 g žluté cibule
  • 1 červená cibule nebo zelené bylinky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 500 ml vody
  • 300 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • olej na smažení (slunečnicový, řepkový) nebo sádlo
  • mletá sladká paprika, nejlépe maďarská - minimálně 1/2 balíčku, raději celý
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • mletá skořice
  • mletá pálivá paprika
  • drcený kmín, sůl

Náš tip: Guláš můžete připravit z jakéhokoliv vhodného masa, je však třeba dodržet zásadu stejné hmotnosti, kolik dáváte masa, tolik také cibule.

Postup

1. Do většího kastrolu (hrnce s širším dnem) nalijte asi 1 cm oleje a zpěňte na něm na kostičky nakrájenou žlutou cibuli. Nenechte ji přichytit, jen zesklovatět. 

V mezičase si na větší kostky pokrájejte i maso.

2. Jakmile cibule zesklovatí, osolte, opepřete, a zejména vaříte-li guláš z vepřového, přidejte i kmín. Kořením nešetřete, solte podle svého zvyku. 

3. Promíchejte a přihoďte maso, které nechte zbělat, zasypte sladkou paprikou, znovu důkladně promíchejte.

4. Zalijte připravenou vodou, ztlumte na nízký stupeň a nechte v hrnci bez poklice probublávat 1,5 hodiny. Za tuto dobu, by se voda měla téměř vyvařit.

5. Pak přidejte utřené nebo nastrouhané 2-3 stroužky česneku, promíchejte, a nechte ještě 30 minut "bublat"

Pokud by se měl guláš začít připalovat, přilévejte po troškách připravené mléko, nebo smetanu.

5. Po celkové době vaření 2,5 hodiny by měl guláš mít naprosto hustou konzistenci. Přidejte na špičku nože mletou skořici.

 Přisypte hrst sušené majoránky, kterou před tím v hrsti promněte. Pokud jste zvyklí, přidejte špetku nebo dvě pálivé papriky

6. Promíchejte a odstavte z plotny. Přilejte smetanu nebo mléko, promíchejte a přiklopte pokličkou.


Podávat můžete s chlebem, bílým pečivem nebo jakýmkoli knedlíkem. Na talíři přizdobte kolečky červené cibule nebo posekanými bylinkami.

Doporučení

Nešetřete paprikou a dejte svému guláši čas. I když ho budete připravovat v tlakovém hrnci a maso bude měkké ve chvilce, je potřeba dát masu možnost se pomalu úplně rozložit, abyste nemuseli používat žádnou mouku na zahuštění. I tenhle guláš samozřejmě lépe chutná druhý den, kdy se v něm všechny suroviny pěkně rozleží.

„Loupání cibule je pro mne opravdu neskutečně otravná záležitost, takže když to jde, využívám toho, že se ostatní na guláš těší, takže podmínkou pro to, aby byl je, že mi ji loupají oni", svěřuje se Petra a pokračuje: „Místo krájení pak používám sekáček alias food processor, protože při tom pak aspoň tolik nebrečím."

Další recepty pro masožravce

Další recepty pro masožravce

Související a doporučené produkty