Recept na pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha

22. dubna 2024 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Recept na pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha
Pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha. Voňavá a šťavnatá kuřecí stehýnka na kreolský způsob, tak jak je má mistr kuchař rád. Snadná příprava jídla z jednoho hrnce, do 1 hodiny máte hotovo a můžete rovnou servírovat.

Počet porcí: 4
Příprava: do 60 min (45 minut pečení)
Recept na pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha

Představujeme vám oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Moje domácí kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí stehna s kůží
  • 250 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • šťáva z 1/2 citronu

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna hojně osolte a opepřete z obou stran a zakápněte citronovou šťávou. Do pekáčku nasekejte po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu. Přidejte špetku kajenského pepře a 3 lžíce oleje, maso ve směsi důkladně obalte.
  2. Stehna položte kůží navrch a pečte zhruba 45 minut doměkka. Zatímco se kuře peče, v rendlíku rozehřejte zbylý olej a opékejte na drobno nakrájenou cibulku a rozdrcený česnek tak dlouho, až zesklovatí.
  3. Přidejte rajčata, také nakrájená nadrobno, odrhnutý rozmarýn, tymián i oregano. Ochuťte kreolským kořením, kajenským pepřem a podle chuti osolte.
  4. Zhruba po 5 minutách přidejte i na kostičky nakrájené obě papriky, také zakápněte citronovou šťávou a  směs vařte do změknutí, zhruba 5 minut
  5. Servírujte tzv. rodinným stylem – stehýnka nechte v pekáči, omáčku nalijte do misky.

Naše tipy pro dokonale šťavnaté kuřecí

  • Jak nejlépe upéct kuřecí stehna? Nejlepších pečených kuřecích stehen dosáhnete pečením v troubě za pomoci teploměru. Během pečení kontrolujte teplotu uvnitř masa, která by neměla přesáhnout  80 °C, aby si zachovalo svou šťavnatost.
  • Jak dlouho péct kuřecí stehna v troubě? Záleží na tom, zda pečete stehna s kostí či bez kosti. Nejlepší pečená kuřecí stehna se pečou asi 1 hodinu, vykostěnému masu stačí kratší doba pečení. 
  • Jak poznat, že je kuřecí maso hotové? Maso je hotové, když jeho vnitřní teplota pohybuje kolek 80 °C.