Pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha. Voňavá a šťavnatá kuřecí stehýnka na kreolský způsob, tak jak je má mistr kuchař rád. Snadná příprava jídla z jednoho hrnce, do 1 hodiny máte hotovo a můžete rovnou servírovat.
Počet porcí: 4
Příprava: do 60 min (45 minut pečení)
Počet porcí: 4
Příprava: do 60 min (45 minut pečení)
Představujeme vám oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Moje domácí kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.
Ingredience
- 4 vykostěná kuřecí stehna s kůží
- 250 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 snítky tymiánu
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 snítky oregana, odrhnuté
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce kreolského koření
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a čerstvě mletý pepř
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna hojně osolte a opepřete z obou stran a zakápněte citronovou šťávou. Do pekáčku nasekejte po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu. Přidejte špetku kajenského pepře a 3 lžíce oleje, maso ve směsi důkladně obalte.
- Stehna položte kůží navrch a pečte zhruba 45 minut doměkka. Zatímco se kuře peče, v rendlíku rozehřejte zbylý olej a opékejte na drobno nakrájenou cibulku a rozdrcený česnek tak dlouho, až zesklovatí.
- Přidejte rajčata, také nakrájená nadrobno, odrhnutý rozmarýn, tymián i oregano. Ochuťte kreolským kořením, kajenským pepřem a podle chuti osolte.
- Zhruba po 5 minutách přidejte i na kostičky nakrájené obě papriky, také zakápněte citronovou šťávou a směs vařte do změknutí, zhruba 5 minut.
- Servírujte tzv. rodinným stylem – stehýnka nechte v pekáči, omáčku nalijte do misky.
Naše tipy pro dokonale šťavnaté kuřecí
- Jak nejlépe upéct kuřecí stehna? Nejlepších pečených kuřecích stehen dosáhnete pečením v troubě za pomoci teploměru. Během pečení kontrolujte teplotu uvnitř masa, která by neměla přesáhnout 80 °C, aby si zachovalo svou šťavnatost.
- Jak dlouho péct kuřecí stehna v troubě? Záleží na tom, zda pečete stehna s kostí či bez kosti. Nejlepší pečená kuřecí stehna se pečou asi 1 hodinu, vykostěnému masu stačí kratší doba pečení.
- Jak poznat, že je kuřecí maso hotové? Maso je hotové, když jeho vnitřní teplota pohybuje kolek 80 °C.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
08. června 2022
Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
27. května 2022
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
21. července 2022