Valentýnské bezé Josefa Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Valentýnské bezé Josefa Maršálka
Geniální přeměna „obyčejných“ bílků na lehoučký moučník, který exkluzivně vypadá a stejně tak i chutná. Recept pro všechny vášnivé pekaře a pekařky. 

Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize a lektor naší Gourmet Academy, exkluzivně pro Potten & Pannen-Staněk vytvořil recept na dezert, který si můžete připravit nejen na Valentýna. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek vás spojením netradičních chutí zaručeně překvapí.

Stupeň obtížnosti: 1
Počet kusů: 30

Doba přípravy

Vlastní příprava: 120 minut
Pečení: 70 minut
Chlazení: 5 hodin

Valentýnské bezé Josefa Maršálka

Ingredience

na švýcarský sníh s lékořicí:

  • 400 g cukr krupice
  • 200 g bílků (cca 6 vajec)
  • 20 g citronová šťáva (1 šťavnatý citron)
  • 2-3 kapky lékořicové esence

na ganache z červené řepy:

  • 110 g mléčná čokoláda (nejlépe zrnka)
  • 50 g fresh z červené řepy
  • 20 g máslo
  • 1 g sůl

na malinovou šlehačku:

  • 300 g smetana ke šlehání 40% – vychlazenou
  • 80 g malinové pyré – vychlazené
  • 1/2 vanilkového lusku

na ozdobu:

  • čerstvé ovoce

Postup

1. Nejprve si připravte náplň-ganache, kterou budete hotové sněhové pečivo slepovat. Fresh – čerstvou šťávu z červené řepy převařte společně se solí a vmíchejte čokoládová zrna. Pomocí stěrky rozmíchejte zcela dohladka. Po dokonalém spojení přidejte máslo změklé na pokojovou teplotu a pečlivě vymíchejte dohladka (nejlépe za pomoci kuchyňského robota). Nechejte v lednici uzrát a to nejméně 3 až 4 hodiny.

2. Zatímco se bude ganache chladit v lednici, pusťe se do švýcarského sněhu s lékořicí.
Ve vodní lázni za stálého míchání nahřejte všechny ingredience, kromě esence, tu přidejte až do hotového sněhu! Nahřívejte, dokud krystalky cukru nejsou mezi dvěma prsty zcela rozpuštěné, směs bude mít teplotu cca 60 °C. Takto nahřátou směs přelijte do mísy (použijte ruční šlehač nebo kuchyňský robot) a vyšlehejte do tuha.

Mason Cash mísa na těsto, růžováMason Cash mísa na těsto, růžová

Až do hotového, tuhého sněhu přidejte  opravdu jen pár kapek lékořicové esence a opatrně stěrkou promíchejte, aby se chuť rovnoměrně rozložila. Výslednou hmotou naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou trubičkou. 

Rozehřejte si troubu na 140 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj pomocí cukrářského sáčku stříkejte asi 7 cm dlouhé vlnovky. Aby se Vám snadněji pracovalo, můžete si na pečicí papír potřebný tvar předkreslit. Nastříkejte si jich sudý počet, protože budete spojovat vždy 2 kousky.

Pracujte rychle, plech vložte do trouby a po 10 minutách snižte teplotu na 100 °C a pečte cca 60 minut. Hlídejte vzhled, výsledné bezé musí zůstat sněhově bílé. Sněhové pečivo před další manipulací nechte zcela vychladnout.

3. Jakmile vám sněhové pečivo vychladne, naplňte cukrářský sáček, osazený hladkou trubičkou, již připravenou, z lednice vyndanou ganache a vždy 2 bezé, hladkou stranou k sobě, slepte.

 4. Jako korunu vašeho úsilí si úplně nakonec připravte malinovou šlehačku.

Cukrářský sáček osaďte hladkou trubičkou a naplňte vychlazenou náplní, kterou opatrně vždy dvě bezé k sobě slepte, hladkou stranou k sobě.

Cukrářský sáček osaďte hladkou trubičkou a naplňte vychlazenou náplní, kterou opatrně vždy dvě bezé k sobě slepte, hladkou stranou k sobě.

Jak šlehačka, tak pyré musí být studené a šlehat je nutno rychle, aby se hmota nesrazila. Vezměte si tedy na pomoc kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nezapomeňte nejprve vyškrábat vanilkový lusk, aby vás pak nic nezdržovalo. Šlehejte do tuha. Zdobičku – zdobící cukrářský sáček (látkový či silikonový) osaďte velkou prořezanou špičkou a naplňte tuhou malinovou šlehačkou. Šlehačkou nastříkanou do tvaru spirálek pak ještě ozdobte povrch k sobě slepených bezé na jedné z hran slepu.

Na vrchní zdobení dezertu malinovou šlehačkou použijte cukrářský sáček s velkou prořezanou špičkou. Ganache spojené sněhové pečivo si opatrně postavte na bok a šlehačku nastříkejte tak, že překryje hranu slepení.

5. Výsledný dojem ještě podtrhne ovoce podle vaší chuti. Chybět by ovšem neměly čerstvé maliny, chuť však zajímavě osvěží i nakyslejší kousky, jako je třeba rybíz. Moučník nechejte v lednici cca 1 hodinku rozležet. A pak už jen slastně přivřete oči a společně ochutnejte.

Související a doporučené produkty