Pikantně šťavnaté kuřátko podle Zdeňka Pohlreicha

Oblíbené jídlo, servírované z jednoho hrnce, kterému chorizo − pikantní španělská papriková klobása, dodá nečekaně delikátní chuť.

Šťavnaté kuře s pikantní klobásou

Počet porcí: 4

Příprava: 45 min

Ingredience:

  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 450 g malých (nových) brambor
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 300 g kuřecího masa
  • 125 g drobných žampionů
  • 100 g klobásy chorizo
  • 100 g zelené části pórku
  • 4 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  • V hrnci přiveďte k varu alespoň 1 l osolené vody, vložte kuřecí maso, přiklopte a vypněte, nechte 25–30 minut ve vroucí vodě dodělat.
  • Mezitím očistěte žampiony, nakrájejte na plátky, šalotky oloupejte a rozpulte. Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte houby a šalotky, ztlumte na střední plamen a restujte je asi 5 minut dozlatova. Občas promíchejte.
  • Oloupejte si stroužek česneku. Brambory očistěte, podle potřeby také oloupejte a rozpulte. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na plátky. Pórek podélně rozpulte, důkladně propláchněte vodou, aby se zbavil písku, a nakrájejte také na plátky. Stejně tak i chorizo.
  • Žampiony s šalotkami posypte mletou paprikou a tymiánem a prolisujte navrch česnek. Promíchejte, restujte 1 minutu, přidejte chorizo, brambory, mrkev a rajčata s bazalkou a oreganem, zalijte vývarem, promíchejte a nechte pod pokličkou bublat doměkka, asi 30 minut.
  • Uvařené maso natrhejte vidličkou na sousta a vsypte s pórkem k zelenině. Krátce povařte, dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pikantně šťavnaté kuřátko podle Zdeňka Pohlreicha