Počet porcí: 4
Příprava: 45 min
Dnes pro vás máme inspiraci od váženého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v podobě receptu, vyžívajícího zajímavou kombinaci chutí lahodného kuřecího s pikantní španělskou klobásou a houbami.
Recept Zdeňka Pohlreicha na Štavnaté kuře s chorizem je z jeho knihy receptů Taková normální kuchařka, vydané nakladatelstvím Sevruga. Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto mistra kuchaře: www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Taková normální kuchařka, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 500 ml kuřecího vývaru
- 450 g malých (nových) brambor
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 300 g kuřecího masa
- 125 g drobných žampionů
- 100 g klobásy chorizo
- 100 g zelené části pórku
- 4 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
V hrnci přiveďte k varu alespoň 1 l osolené vody, vložte kuřecí maso, přiklopte a vypněte, nechte 25–30 minut ve vroucí vodě dodělat. Mezitím očistěte žampiony, nakrájejte na plátky, šalotky oloupejte a rozpulte.
Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte houby a šalotky, ztlumte na střední plamen a restujte je asi 5 minut dozlatova. Občas promíchejte. Oloupejte si stroužek česneku. Brambory očistěte, podle potřeby také oloupejte a rozpulte.
Mrkev oškrábejte, nakrájejte na plátky. Pórek podélně rozpulte, důkladně propláchněte vodou, aby se zbavil písku, a nakrájejte také na plátky. Stejně tak i chorizo. Žampiony s šalotkami posypte mletou paprikou a tymiánem a prolisujte navrch česnek.
Promíchejte, restujte 1 minutu, přidejte chorizo, brambory, mrkev a rajčata s bazalkou a oreganem, zalijte vývarem, promíchejte a nechte pod pokličkou bublat doměkka, asi 30 minut. Uvařené maso natrhejte vidličkou na sousta a vsypte s pórkem k zelenině. Krátce povařte, dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
19. dubna 2024
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
08. června 2022
Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha
21. července 2022
Berlínský řízek s polníčkovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha
12. ledna 2024
Recept na pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
19. dubna 2024
Hráškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
19. dubna 2024
Zapečená treska s rajčaty a olivami podle Zdeňka Pohlreicha
27. května 2022