Velikonoční nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami

23. září 2022
Velikonoční nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami
Velikonoční klasika, po které oblíznete všech 10 prstů. A aby to nebylo líto vegetariánům, máme alternativu i pro ně.

Příprava: 30 min
Odležení: 1 hodina
Pečení: 45 minut
Velikonoční nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami

Ingredience

  • 5 housek (starých alespoň 3 dny)
  • 100 g kešu oříšků (nepražených, nesolených)
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 2 střední cibule 
  • 2 oříšky másla (2 malé lžičky přepuštěného másla)
  • 3 hrsti jarních bylinek 
  • sůl, pepř dle chuti

pro vegetariánskou alternativu:

  • kuřecí vývar nahraďte zeleninovým
  • slaninu nahraďte uzeným tofu
  • slunečnicový olej

Jarní listy a bylinky vhodné do velikonoční nádivky

z přírody:

  • mladé kopřivy – mohou to být i hluchavky
  • medvědí česnek
  • lístky jahodníku
  • lístky i květy sedmikrásky
  • jitrocel

z obchodu:

  • pažitka
  • petržel
  • mladý špenát
  • jarní cibulka

Formy na pečení

Pro pečení nádivky můžete použít například:

  • Kulatou dortovou formu
  • Formu na biskupský chlebíček
  • Nebo vyšší zapékací misky

Postup

  • Uvařte vývar a nechte jej vychladnout, vlijte do větší mísy. Oddělte žloutky od bílků, bílky uschovejte v pokojové teplotě.
  • Do mísy s vývarem přilijte smetanu a žloutky, promíchejte.
  • Housky pokrájejte na malé kostičky a vložte do mísy s rozmíchanou smetanou, vejci a vývarem.
  • Třetinu kešu oříšků dejte stranou, zbytek nasekejte.
  • Na pánvi na sucho opečte do křupava slaninu.
    varianta pro vegetariány:
  • Nastrouhejte na hrubém struhadle tofu a opečte na slunečnicovém oleji.
  • Slaninu (tofu) po opečení vyjměte a dejte stranou.
  • Cibule nakrájejte najemno a na pánvi na másle do zlatova orestujte, přidejte nasekané bylinky, osolte, opepřete, nechte prohřát a dejte stranou.
  • Do mísy s namočenými houskami přidejte směs z pánve, na kousky roztrhanou křupavou slaninku (osmažené tofu) a nasekané kešu.
  • Pečlivě promíchejte, zakryjte a nechte směs 60 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  • Pak z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do připravené hmoty.
  • Formu na pečení vymažte sádlem nebo máslem, zapracujte do ní nádivkovou hmotu, nahoře ozdobte zbylými kešu oříšky.
  • V troubě předehřáté na 180 °C pečte 25–35 minut, do zlatova.
  • Servírujte ji teplou k jarní pečené drůbeži nebo k jehněčímu. Chutnat výborně ale bude i studená.

Velikonoce naslano – další recepty

Velikonoce naslano – další recepty

Související a doporučené produkty