Focaccia

Jakmile ochutnáte vaši domácí focacciu, už nikdy se nevrátíte ke kupované nebo k polotovarům. Je tak dobrá, že ji budete péct znovu a znovu!

Domácí italský chléb

Ingredience:

  • 225 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí (21 g)
  • 150 ml vlažné vody
  • ½ lžičky soli
  • 10 lžic olivového oleje
  • 1 svazek rozmarýnu
  • Hrubozrnná sůl na posypání
  • Mouka na posypání pracovní plochy
  • 1 list pečicího papíru

 

Postup:

  1. Mouku prosejte do misky, vytvořte důlek, přilijte teplou vodu a 2 lžíce olivového oleje. Do misky rozdrobte droždí a přidejte půl lžíce soli. Vše dohromady promíchejte a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout, dokud objem nezdvojnásobí – trvá to asi 30 minut.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C a zapněte horní i dolní ohřev. Těsto znovu prohněťte a uválejte ho zhruba na velikost plechu. Ten vyložte pečicím papírem a potřete dvěma lžícemi oleje. Těsto na něj přendejte a vytlačte do něj prstem důlky. Posypte rozmarýnem, solí a přelijte zbylým olivovým olejem.
  3. Před pečením nechte focacciu ještě 20 minut odpočívat, pak ji vložte do trouby a pečte 15-20 minut, dokud těsto nezezlátne.

 

Další recepty pro perfektní zdravé pečeníporcelánovém nádobí Villeroy & Boch:

 

Prohlédněte si celou kolekci porcelánového nádobí Clever Cooking, či článek o tom, jak snadno se v tomto nádobí nejen zapéká či ohřívá v mikrovlnné troubě. Jak se dobře umývá a/nebo se v něm dobře skladují potraviny bez toho, že byste museli používat dnes všemi nechtěný plast.

Focaccia