KitchenAid Espresso kávovar Artisan – Vůně kávy jako jeden z nejlepších vynálezů

18. července 2022
KitchenAid Espresso kávovar Artisan – Vůně kávy jako jeden z nejlepších vynálezů
Hugh Laurie: „Když jednou ochutnáte pořádnou kávu, nemůžete se už vrátit. Prostě nemůžete!“
KitchenAid Espresso kávovar Artisan – Vůně kávy jako jeden z nejlepších vynálezů

Letní rána s vůní kávy

Jste-li milovníkem kávy, pak nový pákový kávovar Artisan vám i ze všedních dnů udělá skvělou, omamnou vůní právě připravené kávy provoněnou neděli. KitchenAid zkrátka opět dokazuje, že zkombinovat absolutní funkčnost s retro designem není žádný problém. Opět můžete na přístroji obdivovat jednoduché linie a zaoblené křivky, lehký retro design spojený se snadným ovládáním. Nenechte se ale zmást, retro kabátek lahodící oku v sobě rozhodně neschovává zastaralou technologii, ba naopak, nabízí jen to nejlepší. Ostatně jak už je u KitchenAid zvykem. Mluvit o jeho stabilitě a odolnosti by bylo zbytečné, neboť jak všichni víme, je to něco, čím série KitchenAid Artisan vyniká. Technologie ohřevu termocívkou za méně než 45 sekund, profesionální portafilter s průměrem 58 mm, nízkotlaká preinfúze, italská tlaková pumpa 15 barů. Snadno v něm připravíte i 2 dávky espressa najednou, svoji preferovanou velikost dávky si můžete naprogramovat. Součástí balení je i rozšířené příslušenství   – 4 výměnná sítka portafilteru, pěchovač a nerezový džbánek na mléko.


Kávový program KitchenAid

No řekněte, že jim to spolu sluší! Pákový kávovar a mlýnek s nerezovými mlecími kameny z řady Artisan, ve stříbřitě šedém provedení. Oba přístroje dokonale doplní i vaše starší spotřebiče KitchenAid, které už doma případně máte. Je znát, že jednotná designová linie a barevnost je pro firmu stejně důležitá, jako 100 % spolehlivost. 

Svůj nový přístroj můžete ještě zkombinovat s některým z nových kávomlýnků KitchenAid 5KCG8433. Samostatně prodejné mlýnky na kávu jsou vyrobeny ve stejném designu a zaručí, že si své espresso budete vždy připravovat z kávy té správné konzistence. Kávovému nápoji, připravenému z čerstvě namletých zrn, se nic nevyrovná. Poznáte to nejen na vůni, ale samozřejmě i na chuti.


Malé domácí rituály

Samozřejmostí je i profesionální, odnímatelná "nahá" páka, portafilter, s vyměnitelnými kovovými sítky, vhodnými pro různé dávky a sílu espressa. Tuto páku o průměru 58 mm můžete pomocí speciálního nástavce, který je součástí nových KitchenAid mlýnků na kávu 5KCG8433, přichytit k mlýnku a čerstvě namletá káva vám tak napadá přímo do portafilteru s příslušným sítkem. Ten pak rovnou zasunete do kávovaru...Další dnes již samozřejmou součástí pákového kávovaru je univerzální tryska, která dávkuje páru nebo horkou vodu – příprava bohaté pěny do cappuccina, teplého mléka do latte nebo teplé vody do americana a čajů. 

Nic by se nemělo podcenit a hlavně by všechno mělo být automaticky jednoduché již od samého začátku. Jak dobře víme, vše začíná u vody. Ta se naleje do důmyslně navržené nádobky s ryskou. Ptáte se proč důmyslné? Protože nezáleží kam kávovar umístíte. Nádržka se totiž nachází v zadní části přístroje a vyjmout se dá jak pohybem doprava tak i do leva. Další vychytávkou, kterou tento nedostižný přístroj na přípravu espressa nabízí je vyhřívaná horní plocha. Zde se dá umístit až šest espreso šálků nebo sklenic, které kávovar po celou dobu přípravy nahřívá. Káva tak neprojde při nalévání žádným teplotním šokem a nedojde ani k ochlazení o stěny porcelánu či skla. 

Jak na flat white

Co dělá KitchenAid Artisan Espresso pákový kávovar tak jedinečný je ale, (kromě všeho co bylo výše zmíněné) i zaměření se na doplňkové prvky celé sestavy. Jednou z nich je elegantní, nerezový džbánek na přípravu sametově jemné pěny, který ocení nejeden barista. Co by to bylo za každodenní rituál, při kterém se z jednotlivých úkonů stává elegantní tanec, kdybyste se museli obejít bez kvalitního pěchovadla. Tamper, jak se tento pomocník nazývá, slouží k upěchování mleté kávy v páce. Je proto jasné, že je navržen tak, aby byla práce s ním co nejefektivnější. Sice se může na první pohled zdát poněkud robustní, ale při prvním kontaktu s ním zjistíte, jak perfektně padne do ruky a jak je práce s ním snadná. A pak už vám nic nebude bránit v přípravě takových lahůdek jako je caffe latte nebo flat white. Že nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl? No nějaký tam je, zejména v možství  kávy a mléčné pěny. Nevíte-li jak na to, inspirujte se našim videem.


Barevné varianty KitchenAid pákových kávovarů

KitchenAid varná konvice, toaster a pákový kávovar v mandlové barvě

Pokud máte doma již některé z KitchenAid produktů například KitchenAid kuchyňský robot Artisan, varnou konvici nebo třeba toaster můžete nový KitchenAid přírůstek do rodiny barevně sladit.
Lehká, mandlová barva tak nějak od nepaměti ke kávě patří. Možná je to tím, že připomíná nadýchanou mléčnou pěnu, ale kdo ví. Co víme určitě je to, že s tímto odstínem nemůžete šlápnout vedle, zapadne do moderních kuchyní i těch v retro duchu.
Co by to však bylo za produkt ze série Artisan od KitchenAid, kdyby se nemohl prezentovat i v červené barvě? Tento typický odstín , ať už vlajková královská nebo červená metalíza nechá krásně vyniknout jednotlivé prvky celého kávovaru. Vřelý tón, zvyšující chuť k jídlu ale i na výbornou kávu jen tak nepřehlédnete a vaše návštěva jakbysmet. 
Černá a káva, to jde prostě dohromady! Vysoce elegantní barva, kombinovaná s nerezovými plochami dokonale zapadnezejména do moderních kuchyní. Pokochat se můžete 2 odstíny: lesklá černá nebo matná černá litina.

Nesmíme zapomenout ani na dnes opět moderní stříbřitě šedou a nerez. Stříbrně šedá barva nás zavede do doby minulé, kdy jakýkoliv kuchyňský přístroj vypadal jako elegantní umělecký objekt. Lehce matný odstín perfektně zvýrazní černé, ale i nerezové části kávovaru. Pokud je pro vás černá moc tmavá a mandlová zase moc světlá a červená křiklavá, pak zvolte stříbrně šedou. Nejedná se o kompromis, ale o nejlepší volbu. Nerezová barva je zase vhodnou volbou pro ty z vás, kdo vyznávají industriální směr.

KitchenAid Artisan kávovar 5KES6503 stříbřitě šedá
KitchenAid Artisan kávovar 5KES6503 nerez

Recepty a tipy, které by vás mohly zajímat

Recepty a tipy, které by vás mohly zajímat

Související a doporučené produkty