Jaký šálek na kávu a jaký hrníček na čaj?

Jaký šálek na kávu a jaký hrníček na čaj? Nevíte si rady? Rádi vám pomůžeme s výběrem toho správného.

Káva se stává stále oblíbenějším nápojem i v našich zeměpisných šířkách. Zatímco před nějakým časem většina z nás popíjela kancelářského „turka“ a fajnšmekři si dopřávali překapávanou kávu z východoněmeckých přístrojů a ti movitější si koupili v Esu či Tuzexu plechovku rozpustného Nescafé, je dnes výběr daleko daleko širší. A spolu s ním se zvedly nároky i na dokonalé servírování těchto nápojů.

Nebojte se, nebudeme vás zkoušet z rozdílů mezi espressem a piccolem, případně vám vtloukat do hlavy, že právě piccolo neexistuje. Říkejte si svým oblíbeným nápojům jak je vám libo, my se vám pokusíme nabídnout, v čem je můžete podávat svým hostům, ale i sami sobě pro větší umocnění požitku z jejich chuti a vůně.

Jak připravit dobrou kávu

Klasika zvaná espresso

Začněme espressem, někdy (zvláště u nás) nazývaným piccolo. Jak tento lidový název napovídá, jde o nápoj malého objemu (asi 30 ml). Obecně jde o silný extrakt s pěnou na povrchu, vyráběný ze sedmi gramů kávy, pod tlakem přibližně 9 barů. Patří do espresso šálku o objemu 60 – 90 ml. Dvojitému espressu říkáme dopio – připravuje se z dvojité dávky kávy a dvojnásobného množství vody. I ono patří do klasického espresso šálku.

Obohatíte-li ve stejném šálku klasické espresso trochou mléčné pěny, získáte macchiato. Moderní macchiato může být doplněno pěnou až po okraj šálku a ozdobeno tzv. late artem, může tedy vypadat jako miniaturní capuccino.

Klasické capuccino patří do šálku stejného názvu o objemu kolem 150 – 180 ml. Jeho základem je espresso a teplé mléko. Podle původní receptury by mělo mít na horkém mléce asi 2 cm vysokou hustou mléčnou pěnu. Zůstaneme-li u stejného šálku, podívejme se také na kávu zvanou americano. Znovu je základem espresso, tentokrát pro zvýšení objemu doplněné horkou vodou. Podle tradice vzniklo za druhé světové války, když americkým vojákům nechutnalo klasické silné espresso a nechávali si je doplnit horkou vodou.

Je libo něco většího? Až čtvrt litru může mít café latte. Klasicky se podává v šálku s ouškem odpovídající velikosti. Ve srovnání s cappuccinem má také méně pěny. Jeho oblíbenou variantou je latte macchiato. Nejdříve do sklenice nalejete napěněné mléko, půlminutku počkáte, než se na povrchu utvoří trošku pevnější vrstva a poté nalijete klasické espresso. Vzniknou nádherné tři úrovně nápoje a ty nejlépe vyniknou ve sklenici nebo skleněném hrníčku s ouškem.

Kouzlo porcelánu a skla

Vybíráte-li šálky na kávu, budou nejčastěji porcelánové. Jestliže investujete do dobrého kávovaru, vyplatí se ušlechtilý nápoj podávat tak, aby servis podtrhl jeho kvalitu. Vyzkoušejte třeba některou z řad  od Rosenthal Thomas. Nabízí mladistvý vzhled pro každodenní použití. Kolekce Trend a Loft jsou spojeny se jménem Queensberry Hunt, série Vario od Yellow Design se zase stala pojmem použitím inovativní směsi materiálů. Nejnovější servis značky Thomas, “Coup” od Konstantina Grcice, získal v roce 2003 tři mezinárodní ceny za design. Dobrou volbou mohou být také výrobky renomované společnosti Villeroy & Boch.

Jste příznivci skla? Vyzkoušejte přednosti dánské rodinné firmy Bodum, jejíž motto říká, že kvalitní design nemusí být drahý. Používají nejkvalitnější prvotřídní materiály, spolupracují s předními designéry a díky tomu sbírají ceny za vzhled i funkčnost na předních světových veletrzích. Jistě oceníte praktičnost jejich klasických dvoustěnných sklenic a hrníčků – ani horká káva vás nebude pálit.

Další variace na téma dobrá káva

Moka

Jak si připravit kávu typu espresso, nemáme-li poměrně nákladné přístroje, využívající tlaku páry, který je pro dobrý výsledek nutný? Zůstaňme v kávě zaslíbené Itálii a podívejme se na nápad zvaný moka. Není sice tak silný jako espresso, ale zato silnější než například káva překapávaná nebo filtrovaná. Připravuje se za použití vysokého tlaku vodní páry ve speciálním kávovaru, nebo chcete-li konvičce. Není až tak starý – v roce 1933 jej vynalezl Ital Luigi de Ponti pro inženýra Bialettiho, který se do té doby věnoval výrobě hliníkových polotovarů. Malá konvička se rychle rozšířila a brzy se stala ikonou italských domácností. Vaří se na mírném ohni. Ve spodní části nádoby vznikne pára, která vytlačí vařící vodu přes sítko s kávou do horní části. O bezpečnost se postará boční ventil, který zabrání vzniku přetlaku při ucpání průchodu páry nahoru (např. při zanesení filtru příliš jemnou kávou). Výsledek se svou chutí velmi blíží espressu z elektrických přístrojů – káva má plnější chuť a zachovává si vyšší obsah kofeinu. První Bialettiho konvičky byly hliníkové a tento materiál stojí na piedestalu obliby dodnes. Čisté aluminium je přírodní, zdravotně zcela nezávadný materiál, který je mírně porézní a doslova „dýchá“. Pravý Ital svůj kávovar pouze vyplachuje a velmi si zakládá na patině, která se na jeho stěnách vytvoří a dává jeho moka kávě tu správnou chuť. Proto Bialettiho konvičky vydrží v italských domácnostech po celé generace. Moka káva se v západním světě připravuje bezmála století a za tu dobu spatřilo světlo světa velké množství napodobenin Bialettiho originálu. Jeho model Mokka Express však trhu dodnes vévodí. Společnost Potten & Pannen – Staněk má tu čest zastupovat firmu Bialetti Spa. v Česku i na Slovensku a nabízí vám širokou škálu jeho výrobků. Stačí jen vybrat materiál, velikost či barvu a můžete mít doma jeden ze symbolů slunné Itálie.

French press

Pojďme společně trochu na západ a podívejme se na další kávovou alternativu zvanou french press. Příprava je velmi jednoduchá, ale i tak existují zásady, které pomohou zlepšit konečný výsledek. Do vyhřáté skleněné nádobky vsypte potřebné množství hrubě mleté kávy (asi 60 g na litr vody, zalijte horkou, ne však vařící vodou (stačí nechat přejít varem a počkat půl minuty, až zchladne), dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3 – 4 minuty a sítko mírným tlakem dotlačte až ke dnu. Chvilku počkejte a nápoj slijte do šálku. V Potten & Pannen – Staněk jsme vsadili na výrobky dánské společnosti Bodum, která to se sklem a kávou skutečně umí, přesvědčte se sami.

Co ještě budete potřebovat?

Základem pro přípravu káva je dobrá voda, zaručující nejen odpovídající chuť, ale také kvalitní pěnu. Nejste spokojeni s kvalitou té, která teče z vašeho vodovodu? Vyzkoušejte filtrovanou, například systémem německé společnosti Brita.

Rozhodující může být i způsob mletí. Do arabské džezvy potřebujete namletou velmi jemně, do french press konvičky zase hrubou zhruba jako krystalový cukr. Vyzkoušejte některý z mlýnků dánské společnosti Bodum

Jaký šálek na kávu a jaký hrníček na čaj?

Související produkty

Bodum BISTRO skleněný hrnek dvoustěnný - 2 ks, 0,3 l Bodum
1 049,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Akce -25%
Villeroy & Boch NewWave kávový šálek s podšálkem Villeroy & Boch
300,-
225,-

skladem

Akce -25%
Villeroy & Boch NewWave espresso šálek s podšálkem Villeroy & Boch
300,-
225,-

skladem

Akce -20%
Villeroy & Boch Royal šálek na bílou kávu, 0,5 l Villeroy & Boch
715,-
570,-

skladem

Villeroy & Boch Anmut čajový šálek s podšálkem Villeroy & Boch
895,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Villeroy & Boch Anmut snídaňový šálek, 0,40 l Villeroy & Boch
685,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Villeroy & Boch Anmut hrnek, 0,35 l Villeroy & Boch
655,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Akce -21%
Villeroy & Boch Royal šálek na bílou kávu, 0,4 l Villeroy & Boch
655,-
520,-

skladem na pobočce

Akce -21%
Villeroy & Boch Royal čajový šálek, 0,23 l Villeroy & Boch
505,-
400,-

skladem na pobočce

Akce -21%
Villeroy & Boch Royal kávový šálek, 0,2 l Villeroy & Boch
505,-
400,-

skladem na pobočce

Villeroy & Boch Anmut čajový šálek, 0,20 l Villeroy & Boch
535,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Villeroy & Boch Anmut espresso šálek, 0,10 l Villeroy & Boch
480,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Villeroy & Boch Anmut kávový šálek, 0,20 l Villeroy & Boch
535,-

Dodání 2 - 4 týdnů