FAQ alias často kladené otázky o litinovém nádobí STAUB

26. září 2022
FAQ alias často kladené otázky o litinovém nádobí STAUB
Všechno co jste chtěli vědět o litinovém nádobí, ale báli jste se na to zeptat
FAQ alias často kladené otázky o litinovém nádobí STAUB

Jaké jsou výhody smaltované litiny?

Díky materiálu, ze kterého se vyrábí nádobí Staub, je možné vařit s minimem přidané vody, což zaručuje plnou chuť jídla a zachování živin v potravinách. Díky velkému obsahu uhlíku ve smaltované litině hrnce udržují dlouho rovnoměrně rozloženou teplotu. Nejen, že zůstávají dlouho horké, ale také dokážou udržet chlad.
Smaltovaná litina je materiál velmi odolný proti poškrábání, nepohlcuje pachy z jídla, a nejen, že se s pravidelným užíváním neničí, její vlastnosti se dokonce zlepšují.

Proč je hrnec Staub tak jedinečný?


Důvodů je hned několik. Díku speciálnímu tvaru poklice je v hrnci udržována velká vlhkost a jídlo tak zůstává neskutečně šťavnaté. Protože je rukojeť poklice vyrobená z niklu nebo mosazi, odolává teplotám do 250 °C a hrnec tak lze použít i v troubě. Hrnec Staub je velmi robustní, proto udržuje teplo po velmi dlouhou dobu. Unikátní je také dno hrnce. Vzhledem k tomu, že smaltovaná litina má tendence se po zahřátí roztahovat, hrnce Staub mají za studena mírně vypouklé dno. To znamená, že po zahřátí se hrnec dokonale vyrovná a přilne celou plochou na varnou desku. To samozřejmě šetří energii a způsobuje rovnoměrné proudění tepla. Nezapomínejme také na matně černý smaltový povrch hrnce, který zaručuje nepřilnavé vlastnosti nádobí.



Video: Staub, francouzské prémiové litinové nádobí

Často kladené otázky

K čemu jsou malé výběžky na poklici? 

Jednoduše řečeno způsobují „samopodlévání“ jídla. Díky těmto hrotům totiž voda neustále skapává a podlévá tak celý pokrm uvnitř nádoby. Rozložení vlhkosti je efektivní, protože díky ploché poklici je rovnoměrné po celém hrnci. Výsledkem jsou pak šťavnatá jídla plná chuti.

K čemu slouží na poklici vyvýšené okraje?

Vyvýšené okraje slouží jako stabilizace samotné poklice při jejím umístěním na hrnec.

průřež poklicí

Mohu nádobí Staub používat na sklokeramické varné desce?

Všechno černé nádobí Staub má ve spodní části dodatečný zelený smaltový film. Tato vrstva je obzvláště plochá a rovná, takže veškeré nádobí lze bezpečně používat na sklokeramických deskách. Všechny ostatní barvy hrnců mají vnější smaltovou vrstvu po celém svém povrchu, takže je možné je používat na všech typech ohřevů.

Proč se objevují na dně hrnce hnědé skvrnky?

Během pečení a restování se tuky a bílkoviny usazují na hrubém povrchu dna hrnce. Pokud za určitých podmínek zhnědnou, produkují klasické vůně upečení a někdy také zanechají hnědé skvrnky na nádobí. Nicméně tyhle skvrnky neovlivňují funkční vlastnosti nádobí a pro smaltovanou litinu jsou typické. Skvrnky z větší části zmizí, pokud povrch potřete olejem. Tohle ošetření navíc pomáhá předcházet korozi.

Musí se hrnce Staub před prvním použitím zahřát?

Abyste podpořili funkčnost vlastností hrnce Staub, doporučujeme před prvním vařením provést následující postup. Omyjte hrnec Staub horkou vodou a osušte ho. Potřete vnitřní strany nádoby pár kapkami rostlinného oleje. Zahřejte hrnec minimálně na 15 minut, aby se tuk na materiál navázal a vytvořil ochranný film, který zabrání připalování jídla a také ochrání hrnec před korozí. Jakýkoliv přebytečný olej osušte. Váš hrnec Staub je nyní připraven k použití!

Můžu mýt produkty Staub v myčce nádobí?

Ano, můžete, ale nedoporučujeme nádobí Staub mýt v myčce příliš často. Klasické čističe (tekuté i práškové) pro myčky nádobí obsahují různé chemikálie, které napadají smaltovanou litinu a způsobují trvalé poškození materiálu.

Jaké výhody má matně černý smaltový povrch oproti lesklému smaltu?

Na rozdíl od hladkého vnitřního povrchu hrubá struktura hrnců Staub umožňuje nepřilnavé vlastnosti nádobí. Drsná struktura může při častém použití vstřebat tuky, což pak při zahřátí vytváří malé vzduchové a tukové polštářky, které zabraňují připálení jídla. To samozřejmě usnadňuje mytí hrnce, protože ani lepivé potraviny jako cukr nebo škrob k hrnci nepřilnou a lze je snadno umýt teplou vodou a saponátem.

Při jaké teplotě doporučujete v nádobí Staub vařit?

Všechny Staub produkty ze smaltované litiny jsou odolné teplu až do 250 °C. Důležité je ale rozehřívat je pomalu. 

Zesilujte oheň postupně, dokud není hrnec zahřátý. Teplota, kterou chcete při vaření použít, tak záleží na konkrétním receptu, nebo na bodu zakouření použitého tuku.

Zahřívají se také madla a rukojeť?

Ano. Hrnec ze smaltované litiny se může zahřát celý. Vždy používejte chňapky, silikonové držáky madel Staub, nebo podložky pod hrnec, abyste zabránili popálení.

Související a doporučené produkty