Kuřecí hachis parmentier s krémovou kari omáčkou

07. října 2022
Kuřecí hachis parmentier s krémovou kari omáčkou
Kuřecí hachis parmentier s krémovou kari omáčkou - recept z Versailles.
Recept připraven v jednoporcové zapékací míse Emile Henry.

Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Kuřecí hachis parmentier s krémovou kari omáčkou

Brambory jako královský pokrm

Dnes se zaměříme na jednoho z nejznámějších zástupců z rodiny hlíznatých rostlin, na bramboru. Původem z Peru, byly představeny v Evropě španělskými conquistadory v šestnáctém století. Může vás napadnout otázka, jaký je vztah mezi Versailles a bramborami? Za vlády Ludvíka XVI. trpěl francouzský lid hladem. V roce 1771 se královský dvůr ve Versailles rozhodl, že odmění každého, kdo ukončí ničivý hladomor. Francouzský vojenský farmaceut, Antoine Parmentier, popostrčil do popředí brambory. Bývalý vězeň z doby Sedmileté války ochutnal během svého pobytu v žaláři bramborovou kaši a brzy poznal její výživné účinky. A tak napsal práci o benefitech této hlízy, která měla velký úspěch. Brambory se začaly pěstovat v celé Francii. Nejprve byly jídlem, které zachraňovalo lidi před hladomorem, a později se začaly servírovat i na stolech těch nejurozenějších.

Na počest Antoina Parmentiera pojmenovali pokrm, tradičně složený z vrstvy bramborové kaše a zbytků dušeného masa, Hachis Parmentier. Toto jídlo je naprosto stejně oblíbené i dnes. Najdete ho jak v menu francouzských hospůdek, tak v mnoha překvapivých provedeních. Aby byl hachis nasládlý, brambory jsou vyměněny za mrkve nebo batáty. Pro lehčí hachis vyberte místo brambor zeleninu, která obsahuje méně sacharidů, jako například celer, květák nebo tuřín. Máslo a šlehačka mohou být vyměněny za rostlinné nebo živočišné mléko a nízkotučnou šlehačku. Hachis Parmentier se většinou podává se zeleninovým salátem, a tak tvoří kompletní, vyvážené a různorodé jídlo. Maso dodává proteiny, brambory sacharidy a ostatní zelenina vitamíny a živiny.

Ingredience

  • 220 g pečeného kuřete
  • 350 g brambor
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky kari
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 100 ml mléka
  • 10 g másla 
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Postup

Příprava bramborové kaše:

1. Umyjte brambory a dejte je neoloupané do hrnce s osolenou vodou. Vařte je přibližně 30 minut. Pomocí vidličky zkontrolujte, jestli jsou měkké.

2. Osušte a oloupejte brambory. Pomocí mačkadla na brambory je rozmělněte. Přidejte máslo nakrájené na kousky. Smíchejte dohromady.

3. Ohřejte mléko a promíchejte dohladka s bramborovou směsí. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Příprava kuřete a krémové kari omáčky:

4. Oberte kuře.

5. Smíchejte se smetanou, kari a petrželkou. Okořeňte.

Příprava zapékací mísy:

6. Kuře dejte do zapékací misky. Na něj umístěte vrstvu bramborové kaše. A navrch položte několik kousků másla.

7. Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut při teplotě 200 °C.

8. Podávejte horké.

Související a doporučené produkty