Italské risotto s krevetami nebo slávkami a citrónem

24. července 2023
Italské risotto s krevetami nebo slávkami a citrónem
Tento recept je návod na to nejchutnější risotto, které jsme kdy ochutnali!
Italské risotto s krevetami nebo slávkami a citrónem

 Příprava pravého italského risotta vyžaduje preciznost, kvalitní suroviny a přesný postup.
Trik nejlepšího risotta je v získání co nejvíce škrobu z rýže. Čím více ho získáte, tím méně potřebujete másla nebo ovlivového oleje a parmazánu k dosažení krémové konsistence. Dbejte na to, aby všechny ingredience byly chuťově vybalancované, nejde o to, přidat např. co nejvíce parmazánu. Kvalitu risotta ovlivní i taková ingredience jako je voda, kterou doporučujeme filtrovat Britou, ale samozřejmě také rýže. 

Ingredience

Na přípravu risotta:

  • 1 šálek rýže, doporučujeme použít rýži Arborio
  • svazek jarní cibulky
  • svazek pažitky
  • 2 bio citrony
  • 1/3 šálku bílého vína
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku smetany na šlehání
  • 2 litry vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • 2 polévkové lžíce másla

Na přípravu krevet:

  • čerstvé neloupané krevety
  • 2 šalotky
  • 1 cibule
  • několik větviček petržele
  • 1 šálek bílého vína
rýže

Videorecept

Jak postupovat se dozvíte v popisu níže nebo zrychleně také v našem video receptu:



Můžete si vybrat mezi: Arborio, s kterou dosáhnete krémového risotta, Vialone Nano, která absorbuje více vody a tak do sebe nasaje více chuti z omáčky, kterou pustí další ingredience mimo rýže (například když vaříte risotto s mořskými plody). Výborná je také rýže Carnaroli, známá tím, že se nepřevaří a udělá risotto nejkrémovější.
Poslední naší radou je vařit risotto v dostatečně velkém a širokém hrnci. Pokud budete rýži utlačovat v malém hrnci, nepoustí tolik škrobu a vaše risotto nebude tak lahodné.
Pak už jen radíme vybírat jen ty nekvalitnější a nejčerstvější suroviny a pak si můžete tleskat a užít si úžasný lehký pokrm, který zachutná opravdu všem.

Postup

1. Nejprve si opečte krevety. Jejich příprava je velmi snadná a rychlá. Jednoduše dejte na litinovou grilovací pánev trochu olivového oleje, orestujte najemno nakrájenou cibulku a šalotku, vložte krevety, přidejte bylinky a zalijte bílým vínem. Nechte na pánvi asi 10 minut, než se vyvaří alkohol a krevety změknou. Potom odstavte. Při výběru bílého vína vhodného na risotto se poohlédněte spíše po sušší variantě. Nemá cenu kupovat to nejlevnější, ale ani to nejdražší víno. Mělo by vám za studena chutnat.

2. Krevety nechte stát a připravte si citronovou kůru. Pamatujte na to, že první chuť, kterou slupka z citronu pustí, je lehce hořká. Proto sloupejte bio citrony a dejte slupky do horké vody povařit alespoň na 3-5 minut. Vodu vylejte a kůru potom nakrájejte na tenké plátky.

4. Po cibulce je třeba ještě orestovat rýži. Vložte ji do hrnce, trochu osolte a restujte tak, aby nasákla chuť z cibulky a olej. Potom přilijte víno a vývar. Pokud máte vývar již solený, dejte si pozor na přidávání další soli. Pokud je nesolený, ještě osolte. Chvíli nechte hřát a jakmile začne rýže pouštět škrob a šťáva lehce probublává už stále míchejte. Toto potrvá asi 15-20 minut. Potom přilijte smetanu a nechte zase lehce probublat. Stále míchejte.

3. Teď je vhodný čas na přípravu risotta. Začněte tím, že si ve větším hrnci, my doporučujeme použít litinový hrnec Staub zvaný Cocotte, ve kterém uvaříte úžasné pokrmy a budete s ním chtít i servírovat, rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a orestujte.

5. Pokud by se vám stalo, že se rýže nebo škrob začne přichytávat ke dnu, snižte výkon sporáku nebo na chvíli zcela odstavte. V tuto chvíli přidejte parmezán, citronovou kůru a lžíci másla, snižte zcela žár nebo odstavte a promíchejte. Položte na rýži krevety, přikryjte poklici a nechte chutě ještě chvíli propojit. Servírujte s čerstvou pažitkou a trochou parmezánu.

Další variace

RISOTTO SE SLÁVKAMI A CITRONEM

Malou obměnou, ale stejně výbornou variací tohoto risotta je kombinace se slávkami. Postup je v podstatě stejný, jen místo restování krevet uvařte slávky ve víně a vývaru. Z části slávek vyjměte maso a vložte přímo dovnitř do risotta spolu s parmezánem. Několika celými slávkami risotto ozdobte.

Při výběru a vaření slávek si dejte pozor na jejich čerstvost. Je několik pravidel, jak poznáte, zda jsou slávky čerstvé.

Většina slávek je v syrovém stavu zavřená. Pokud narazíte na otevřenou slávku, otestujete ji poťukáním. Pokud se zavře, je živá a vhodná ke konzumaci. Pokud na poklepání nereaguje, je mrtvá, tedy zkažená, pak ji vyhoďte. Při vaření se slávky otevřou. Pokud ne, jsou opět nevhodné ke konzumaci.

Slávky ještě otestujte čichem. Měly by vonět jemně rybinou, pokud je vám vůně nepříjemná, cítíte vůni zkažených vajec, čpavku apod., raději je vyřaďte, ať zbytečně nehazardujete se svým zdravím.

Nejčastěji hledáte jako: Italské rizoto, rizoto s krevetami, recept na rizoto s krevetami

Související a doporučené produkty