Léto je tu: několik tipů pro správný pitný režim

06. března 2024
Léto je tu: několik tipů pro správný pitný režim
Věděli jste, že dospělí by měli vypít cca 30 - 40 ml vody na každých 10 kg váhy (podle fyzické námahy)? Pijeme různé ovocné šťávy a limonády, ale přitom je pro člověka opravdu nejdůležitější hlavně voda. Proč?
Léto je tu: několik tipů pro správný pitný režim

Voda v našem těle

Voda v našem těle pomáhá:

  • Trávení a vstřebávání důležitých látek
  • Vylučování látek odpadních.
  • Hubnutí 
  • Hydratuje naši pokožku
  • Udržení správné fyzické a psychické kondice

Jinými slovy, bez dostatečného přijmu tekutin hrozí dehydratace, což znamená bolení hlavy, nemožnost se soustředit, únavu a zácpu.

Doporučené nápoje

Co pít?

Na rady ohledně pitného režimu jsme se ptali Mgr. Lady Noskové, majitelky studia Diet Plan a nutriční terapeutky, která během své 16leté praxe pomohla se správnou a vyváženou stravou stovkám klientů, mezi nimi třeba herečkám Jitce Asterové nebo Veronice Freimanové. Lada má za sebou studium výživy na 1. LF UK a několik odborných seminářů na toto téma. Co radí svým klientům ohledně pití ovocných šťáv?

"Rozhodně preferujte freshe před džusy, které jsou pasterizované a často obsahují konzervační látky. Nicméně i tak platí všeho s mírou.“ Čerstvé šťávy jsou totiž ovoce a zelenina zbavené vlákniny, takže jednoduché „rychlé cukry“ s vysokým glykemickým indexem. Zkuste je proto ředit vodou. Ani příjem minerálních vod by neměl být větší než 0,5l denně, příliš mnoho minerálů v těle vede k zadržování vody a k ledvinovým kamenům...

Základem je tedy pít hlavně čistou, neochucenou a neminerální vodu. V ČR je voda z vodovodu pitná a relativně kvalitní. Pokud se vám chuť vaší vody úplně nezdá, Lada Nosková doporučuje filtrovat ji pomocí filtrační konvice na vodu. Zbavíte se vodního kamene, těžkých kovů, chlóru a pesticidů.

Proč vodu filtrovat?

Filtrovaná voda má lepší chuť a je i šetrnější pro spotřebiče

Nejen, že si na vodě víc pochutnáte, ale dopřejete také lepší péči svému kávovaru a rychlovarné konvici. Nebude se v nich tolik usazovat vodní kámen a filtrovaná voda prodlouží jejich životnost. Potěšíte i životní prostředí, protože filtry do konvic Brita jsou 100% recyklovatelné.

Zdeněk Pohlreich, který jako každý šéfkuchař dbá především na používání kvalitních ingrediencí, také doporučuje používat chutnější filtrovanou vodu i při vaření.

Pokud se vám na léto hodí spíše servírovací láhev na vodu, doporučujeme designovou filtrační karafu Brita. Nezapomeňte, že si můžete filtrovanou vodu zamrazit v tvořítkách na led a přidat je do karafy při podávání!



Pitný režim na cestách

Lady jsme se také zeptali, jaký je nejjednodušší způsob pro dodržování pitného režimu. „Osvědčilo se mi nosit s sebou všude láhev na vodu. Můžete z ní pít rovnou a v průběhu dne si ji dopouštět. Skvěle si tak ohlídáte vypité množství vody.“ A pokud jste zvyklí na chuť filtrované vody a nefiltrovaná už vám tolik nesedí, řešením je mít filtr i v láhvi. Brita nabízí filtrační láhve přímo na sport, nebo elegantnější láhve na vodu jen tak do práce a na výlet. Obojí navíc ve stylových barvách.

Doporučené a související produkty